Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу је женски манастир Епархије рашко-призренске у егзилу. Манастир своју храмовну славу прославља заједно са празником Рођења светог Јована Крститеља-Ивањданом, 7. јула. Свету Архијерејску Литургију поводом двоструког празника у манастиру служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Јакова (Ћајића), протосинђела Варсануфија (Стошића),протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Хризостома (Јовановића), јеромонаха Натанаилa (Ћајића), јереја Добрице (Чакаревића), јерођакона Дионисија (Морачанина), јерођакона Георгија (Радојичића), јерођакона Симеона (Васића) и ђакона Мирослава (Станковића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 верника. Многи од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог Никите Ремезијанског принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Данијела Стојановић из Јелашнице и Петар и Ирена Мандарић из Београда. За наредну годину пријавили су се Малиша Томић и Бранка и Небојша Михајловић, сви из Ниша.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је најпре говорио о овим великим светитељима Цркве Божије а затим поучио своју паству:

“Велика два светитеља, велика два ревнитеља, као и остали светитељи Цркве Божије нека нам буду примјер да нам ваља све у овоме животу дати и жртвовати за вјеру православну и за царство небеско. Свети Јован Претеча који је главу своју дао за Господа свога и Св. Никита Епископ Ремезијански, о коме кажем, мало данас знамо јер су га покрили ти прохујали вијекови таме.
Нека би дао Бог да њиховим молитвама и ми настављамо да се сакупљамо, да ревнујемо за вјеру православну како у овој дивној светињи тако и широм православне Васељене да прослављамо Бога који је тако диван у светима својим те да би Он нас прославио у царству своме.“

Уследила је трпеза љубави у току које је изведен пригодан програм од стране хора “Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева, гуслара Радована (Шојића), Нине (Петровић) и верника при овој благодатној катакомби.

Инфо служба