Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Ахијерејска Литургија и рукоположење за ђакона у „Новој Никеји“

Ахијерејска Литургија и рукоположење за ђакона у „Новој Никеји“

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 27. по Духовдану, 9/22. децембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру „Нова Никеја“ у Лелићу. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), јеромонах Паладије (Матић), јерођакон Дионисије (Морачанин) и ђакон Љубомир Ђурић. Литургији је присуствовало око 50 верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Артемије је у чин ђакона рукоположио брата Љубомира Ћурића из Мичигена. Нови ђакон ће своју службу обављати у катакомби – манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу.

Након Литургије Владика Артемије се архипастирском беседом обратио присутном народу:

„Једном, Господ видећи колико је народ духовно оболео, то и каже ученицима Својим: „Жетве је много, а жеталаца мало“, тј. цео свет је болестан; цео свет је једна болница у којој леже болесници и одатле одлазе у смрт. Него се молите Господу да изведе посланике, жетеоце на жетву Своју. Господ је тиме рекао да Његови Апостоли и њихови наследници буду ти који ће развити Његово божанско дело међу људима на земљи. То Господ чини браћо и сестре и до дана данашњега: и данас Он изводи нове жетеоце на жетву Своју. И данас имасмо прилику овде да видимо једнога брата нашега из далеке Америке, који је дошао по препоруци свога духовнога оца, да буде рукоположен за ђакона и за свештеника, да би био један од тих жетелаца Господњих на Његовој њиви а то значи на спасењу душа људских, које се даве у мору смрти и које ђаво мучи. Тако да је Господња милост и кроз то пројављена и пројављује се и зато је Он добио назив Једини Човекољубац – Једини који истински воли човека, јер човека воли онај ко га ослободи од оне троглаве аждаје: греха, смрти и ђавола.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.