Почетна / ДОНАЦИЈЕ / АПЕЛ / АПЕЛ ЗА ИЗГРАДЊУ КОНАКА
У МАНАСТИРУ СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ МАРИНЕ У ДУДОВИЦИ

АПЕЛ ЗА ИЗГРАДЊУ КОНАКА
У МАНАСТИРУ СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ МАРИНЕ У ДУДОВИЦИ

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Свете великомученице Марине налази се у селу Дудовица код Лазаревца, у засеоку Маринац. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г. Г. Артемија манастирски живот као и изградња манастира, на овом благословеном месту, започео је још 2011. године, када је породица Драгана Ристивојевића одлучила да поклони своје имање за потребе монаштва епархије. Тада су две сестре монахиње дошле  са благословом да оснују једну општежитељну заједницу – молитвену катакомбу, у којој се име Божије слави и прославља. Оне су изабрале да слава ове катакомбе буде Света великомученица Марина, као велика угодница Божија, која је пострадала за Господа и пролила крв своју у својој петнаестој години. Није се хтела одрећи своје вере, знала је за Господа Христа и принела је себе на жртву Њему.

Захваљујући Божјој помоћи и људима добре воље урађено је доста на устројству манастира. 2013. године саграђена је скромна црква посвећена Светој великомученици Марини, као ново огњиште вере православне. Данас се у цркви обављају свакодневна богослужења као и недељне и празничне Литургије. Даљњи планови укључују реконструкцију старог конака, неопходног за живот сестара овога манастира, и трпезарију за вернике. Све више људи жели да посети ову светињу и проведе време у манастиру, па су нови стамбени простори потребни за несметан живот и рад.

Поред цркве је стара породична кућа од 60 м², која служи као привремени конак. Поред тога што је стара, кућа је због влаге доста пропала. Сестре овог манастира се надају да ће успети да обнове стари конак, како би се стекли услови да се манастирска обитељ умножи и тиме допринесе духовном и материјалном напретку светиње.

Сходно чињеници да нисмо у могућности да сами наставимо даљне радове, и надајући се опет у помоћ добрих људи, сматрамо да ћемо и ове, као и протекле радове, завршити уз Божју и Вашу помоћ.

Обнављањем светиње обнављамо себе и своју веру! Овај наш апел је са благословом Епископа Г.Г. Артемија упућен свима који по својој моћи могу и хоће да помогну и учествују у изградњи конака, да сви заједно довршимо ово богоугодно дело.

Нека света великомученица Марина, заштитница ове свете обитељи, буде покровитељка свима Вама који помажете.

Управа манастира Свете великомученице Марине

Ваша питања у вези апела можете слати на манастирски мејл: manastirdudovica@gmail.com

 

Ваше динарске прилоге можете уплаћивати у Комерцијалној банци на жиро-рачун број:

Динарски рачун:                                                           

Комерцијална банка:

На име: Чанади Биљана

205900102153605828

Девизни рачун:

Галерија

 

РЕКОНСТРУКЦИЈА СТАРОГ КОНАКА – ГАЛЕРИЈА

 

Сестринство манастира свете великомученице Марине започело је реконструкцију старог конака. Пре пет месеци објавили смо апел за помоћ. Овом приликом желимо да се захвалимо свима који су својим прилозима омогућили да започнемо и велики део радова завршимо на објекту. У прилогу смо поставили фотографије шта је до сада урађено.