Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Аранђеловдан у Нишу

Аранђеловдан у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

„Свeти Архистратиг Михаил и остале Силе небесне безтелесне. Ангели Божији били су празновани од људи још из дубоке старине. Но, то празновање често се изметало у обожавање ангела (IV Цар. 23, 5). Јеретици су свашта баснословили о ангелима. Неки су од тих гледали у ангелима богове; други и ако их не сматраху боговима називаху створитељима васцелог видљивог света.

Лаодикајски помесни сабор који беше на 4 или 5 година пре I Васељ. Сабора, својим 35. правилом одбаци поклоњење ангелима као боговима и установи правилно поштовање ангела. У време пак Силвестра папе римског и Александра патријарха александријског (из IV в.) би установљен овај празник Архистратига Михаила и прочих Сила небесних у месецу Новембру.

Зашто баш у Новембру? Зато што Новембар представља девети месец после месеца Марта. У месецу Марту сматра се да је било створење света. А девети месец после Марта узет је због 9 чинова ангелских, који су најпре створени.“

На празник Аранђеловдан, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Нишу, у Катакомби посвећеној Светом Архангелу Михаилу.

Овај празник је храмовна слава ове Катакомбе, па је празник био торжествен.

Владика је извршио чин резања славског кочача и благосиљања кољива.

Славски колач и жито су поред великог броја верника, спремили и настојатељ Катакомбе јеромонах Јован, монах Михаило и монахиња Михаила који су прославили своје имендане, и искушенице Светлана и Милена којима је овај празник крсна слава.

У својој празничној беседи Владика Артемије је беседио о Светом Архангелу Михаилу:

„Тако браћо и сестре данашњи свети празник јесет празник Архангела Михаила војсковође небеских сила који се прославио нарочито када се сатана побудио против Бога онда је свети Архангел Михаило са својим пуковима ступио у рат против сатане, победио га и збацио са неба на земљу. И од тада је на зељми постао присутан и сатана који је желео да напакости Богу. Пошто није могао да заузме Божији престо на небу он се трудио да поквари дело Божије на земљи. Да напада људе, да их навраћа на зло, на убиство, на грех, на прељубу, на мржњу, на себељубље, на среброљубље и сва остала зла која испуњавају живот човека на земљи.“

Након Свете Литургије приређена је свечана трпеза љубави, коју је спремио настојатељ Катакомбе јеромонах Јован са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.