Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Архијерејска Литургија и рукоположења у чин јереја и ђакона у Барајеву

Архијерејска Литургија и рукоположења у чин јереја и ђакона у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу Светих Праотаца (Материце), 16/29. децембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву.  Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, архимандрит Варнава (Димитријевић), протојереј Жељко Марић,  протосинђел Игњатије (Станић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), јереј Љубомир Ђурић,, јерођакон Дионисије (Морачанин), јерођакон Методије (Ђурђевић) и ђакон Драгиша Мачар. Литургији је присуствовало око 500 верника. Већи број верника се причестио Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Епископ Артемије је у чин јереја рукоположио ђакона Љубомира Ћурића из Мичигена (САД) а у чин ђакона брата Драгишу Мачара из Торонта (Канада). Нови свештеник и ђакон ће своје службе обављати у катакомби – манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу и парохијском храму Успења Пресвете Богородице у Торонту.

Након Литургије пригодном архипастирском беседом присутном народу се обратио Владика Артемије:

“Данашње Свето Јеванђеље, говори о великој гозби коју цар приреди и позва многе званице. То није ништа друго него ово што очекујемо за неки дан: да почне гозба у част Рођења Господа Христа – не гозба материјална, него духовна. Зато нас Црква данас у ову свету Недељу подсећа на људе и свете људе из Старога Завета, који су претходили: предвиђали, припремали се и чекали долазак Месије на земљу. То су Праоци Господа Христа: Аврам, Исак, Цар Давид, пророк Соломон и остали угодници из Старога Завета које данас Црква молитвено прославља и тиме показује да је род људски одувек био позван на ту небеску гозбу, али данашње Јеванђеље каже да многе званице одбише да дођу, заузети неким пословима земаљским: онај иде да обиђе њиву, онај да испроба волове, онај се оженио брине о кући и не беху достојни те небеске гозбе. А Господар нареди слугама својим: „Идите на раскршћа по улицима, и кога год нађете позовите да дође и да ми се напуни кућа“, јер је, каже, „много званих а мало је изабраних“. Ко су ти звани? Много званих, то значи цео род људски је позван на ту небеску гозбу, јер Господ Христос је дошао не ради једнога народа, не ради једне партије или групе, него је дошао роду људском, свим људима. Они који су изабрани, то су они који су примили Господа Христа, то су Хришћани Православни који су Га примили у срца своја и труде се да живе по Његовим заповестима, по Закону Његовоме. Али на жалост и међу тим изабраним има оних који су остали немарни и нису прихватили тај позив домаћинов да дођу спремни на ту гозбу. И данас многе од нас земаљске бриге вуку на разне стране, а мало, мало мислимо на душу своју! А они који су изабрани то су они који су остали верни како науци Господа Христа, тако и животу хришћанском по тој науци. Господ је том приликом, видећи како је мало оних који иду за Њим а како је велико мноштво они који још нису кренули, казао Својим ученицима: „Жетве је много, а посланика, жетелаца мало.“ Молите се Богу да Бог изведе жетеоце на жетву Своју, да би сви људи могли да чују име Господа Христа, да сазнају за Његову науку, и за циљ свога постојања овде на земљи. Није човек на земљу послат да проживи педесет, осамдесет или сто година па да га нестане – не! Човек је створен да живи вечно, зато је Господ и дошао да људима дарује Живот Вечни, али ето и данас када погледамо наш народ и народе око нас, видимо да је веома мали број оних изабраних, а да још многи, многи чекају да чују Реч Божију. И ето, Господ је данас показао велико чудо. Данас су у овоме Божијем храму извршена два рукоположења: једно у чин свештеника, а друго у чин ђакона. То су жетеоци које је Господ позвао и извео на Своју жетву да Његову науку проносе широм света, а ова двојица браће наше и саслужитеља наших дошли су из далеке Америке и Канаде, јер и тамо се осећа недостатак правих жетелаца, правих трудбеника на њиви Господњој, правих пастира. И ето, Бог је њих призвао, они се одазвали и данас овде постали слуге Божијег олтара.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Том приликом пригодне беседе одржали су Хорепископ Наум и брат Милоје Стевановић а краћи програм извео је хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.