Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Архијерејска Литургија и рукоположење у Љуљацима

Архијерејска Литургија и рукоположење у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 33. по Духовдану, 20.јануара/2. фебруара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Варсануфије (Стошић), протосинђел Јован (Узелац), јереј Горан Поп-Јорданов и јерођакон Дионисије (Морачанин). Литургији је присуствовало око 150 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим Христовим Тајнама.

У току Литургије Епископ Артемије је у чин јереја рукоположио ђакона Горана Поп-Јорданова из Отаве (Канада). Нови свештеник ће своју службе обављати у парохијском храму Сретења Господњег у Отави.

Након Литургије Владика Артемије се архипастирском беседом обратио присутном народу:

”Господ рече једну поуку: „Ја сам дошао да нађем и спасем оно што је изгубљено.“ Значи Закхеј и његов дом који је живео од те царине – они су били за спасење изгубљени, али Господ је дошао да такве пронађе и позове на покајање, „јер је много званих, а мало је изабраних.“ Сви смо ми позвани браћо и сестре, а да ли се сви одзивамо на прави начин? Верујем да се трудимо сви у том правцу. А Господ ће да суди колико је ко успео да уради. Оно што је Закхеја учинило великим, јесте вера у Господа Христа и жеља да Га упозна. И ми браћо и сестре, треба да имамо пре свега наш хришћански задатак – да чувамо и очувамо нашу Веру Православну, онакву какву су Свети апостоли проповедали, како су нам је Свети Оци предали, како је Свети Сава утемељио у нашем народу, како је проповедао Свети Владика Николај, Отац Јустин, и многи из рода нашега, и да ту веру неизмењену, неокрњену, непонижену, сачувамо и предамо нашим млађим поколењима, да би и они живели по тој вери, и да би тако сви, живећи у Цркви Божијој Православној, доспели у Царство Бога нашега.

Данас поред ове дивне поуке о Закхеју, има још једна велику радост, којој смо данас присуствовали. То је рукоположење нашега драгога оца Горана, који је дошао из далеке Канаде, да овде прими свети свештеничики чин, да би могао тамо своме народу, у туђем свету, у беломе свету, да проповеда исто Јеванђеље, исту веру, која се чува у Цркви Божијој Православној. Он и још двојица, су дошли из далеке Америке –један из Америке и још један из Канаде, и они су сада наши свештеници у томе далеком свету, јер нашега народа тамо има доста, али су изгубљени као и овај Закхеј што је био изгубљен, а Господ је дошао да нађе и спасе оно што је изгубљено. ”

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.