Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Архијерејска Литургија и рукоположење у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу

Архијерејска Литургија и рукоположење у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу

Print Friendly, PDF & Email

На велики хришћански празник Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свих српских просветитеља у Колумбусу (САД). Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим и више свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало двадесетак верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Ксенофонт је у чин јеромонаха рукоположио сабрата поменуте обитељи јерођакона Симеона (Васића).

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Максим.  У својој беседи владика је говорио o тешком крсту бездетности који су носили Свети Јоаким и Ана, о рођењу Пресвете Богородице, и победи вере над маловерјем а затим је поучио присутни народ:

„Господ кроз искушења нас заправо васпитава и припрема за неки велики дар и благослов. Ми по слабости својој, по маловерју своме, малодушности својој углавном у тим искушењима ропћемо не схватајући да је то све та узвишена педагогија Божија којом Господ чисти нашу душу и спрема је за вечност, за живот вечни и спрема је да нашу душу украси многим својим духовним даровима како је украсио и ову свету породицу, Светог Јоакима и Свету Ану давши им Пресвету Богородицу кроз коју су и они били благословени.

Нека Њеним светим молитвама Господ све нас непрестано духовно рађа и препорађа јер то духовно рођење и препорођење које ми у Цркви доживљавамо, којим се преображавамо ми данас славимо. Просвећењем Пресвете Богородице нама се даровало духовно рођење и препорођење а то је Богочовек Христос. Нека нас Њеним светим молитвама Господ непрестано духовно рађа и препорађа.“

 

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба