Почетна / АУТОРИ / Архимандрит Симеон / Архимандрит Симеон: Молотовљевим коктелима на монахе

Архимандрит Симеон: Молотовљевим коктелима на монахе

Print Friendly, PDF & Email

Читава Косовска Митровица, и северни део Косова и Метохије, брује о томе да је свештеник Милија Арсовић из К. Митровице најмио Србе који ће бацити молотовљеве коктеле на кућу намењену монасима. Срби који су то учинили, о томе нескривено и јавно причају. Да ли тиме покушавају да ублаже део своје одговорности? Могуће је. И заиста, већа је одговорност на онима који су морални подстрекачи и налогодавци овога злочина и терористичког акта.

Поруку упозорења власнику куће претходно је послао поп Бојан Бранковић, запретивши да ће кућа страдати уколико се не потчини захтевима људи у мантији!


Није тешко схватити ко је тај ко стоји иза овога злочина и ко је главни налогодавац (командни ланац јасно се назире – људи у мантијама?). Човек огрезао у безакоњима, кренувши путем пропасти са кога му нема повратка, једину још жељу има да са собом у пропаст повуче што је могуће више људи. Од његовог зла и злобе много је несреће претходних година нането српском народу и Српској Цркви. Он је решен да у чињењу безакоња и злочина буде све бруталнији. И то не треба да чуди. Јер „лопов не долази за друго него да украде и закоље и упропасти“ (Јн. 10, 10).

Зато од њега треба бежати као од змије. Свако општење са њим само скупља живо угљевље на главу оних који то чине. Проклетство које се тиме сабира, како ће бити избрисано?

Не треба сумњати да датум када ће бити извршен терористички акт није случајно одабран (видети о томе и Увод за Друго писмо Пустињака Подвижника).

Молотовљеви коктели бачени су на годишњицу мартовског Погрома – 17. марта. Не треба стога правити разлику између починилаца, као и подстрекача и организатора једнога и другога злочина. Суштинске разлике нема. У оба случаја, уосталом, ради се о терористима. И у оба случаја циљ је исти – уништење и затирање Српства, Православља, монаштва, српских трагова на Косову и Метохији.

Да ли је мантија данас постала најбоља заштита терористима?

На делу је процес системског уништавања монаштва у Епархији рашко-призренској. Велики пут тога процеса већ је пређен. Цунами анти-монашког духа не стиже ли заправо из Синода и фамозног Косовског Одбора? У Патријарху Иринеју може ли се и назрети филомонашки дух и настројење? У г-ну Јевтићу А, бившем Епископу? У херцеговачком Григорију? У …?

У последњих месец дана ово је трећи напад молотовљевим коктелима на монахе. Током претходних 20 година боравка у Епархији рашко-призренској Епископа Артемија такви злочини нису се дешавали. Нити пак приближни таквима. Напротив, монаштво се умножавало, манастири се обнављали, подизани су нови, молитве су се множиле и јачале, млади су долазили у манастире, процветао је поново монашки дух и подвижничко настројење у српском народу, српски народ је опет исказао своју снагу коју је тако изразито испољио у претходним вековима изнедривши небројене војске монашке и подигавши безбројне задужбине, народ се окупљао око манастира… Народ је нескривено и непатворено према монаштву показивао љубав, наклоност, поверење, бригу…

Та брига и наклоност народа ка монаштву била је видљива и за периода епископствовања претходног Епископа рашко-призренског, блаженопочившег Патријарха Павла.

Није, дакле, српски народ тај који мрзи монаштво, и који је анти-монашки настројен.

Мрзост према монаштву, анти-монашки дух и прогон монаштва унет је насилно у Епархију рашко-призренску тек након постављења Епископа нишког Иринеја на трон Светога Саве.

Тек након насилничког упада првог Администратора у Грачаницу и његовог вишемесечног безаконог, рушитељског и анти-црквеног деловања. Зато је и нестао одатле посрамљен, унижен, погнуте главе…

Тек након „зацарења“ другог Администратора, који је такође желео да му се даде неколико месеци власти у Епархији рашко-призренској.
Тек након постављења данашњег безаконика и прељубника на трон Епископа рашко-призренског, који достојно наставља започето од стране претходних, и испуњава своје животно дело.

О трагичном стању оног дела монаштва Епархије рашко-призренске, који је остао одан данашњем узурпатору трона, тужно је и говорити.

Ђаво се, нажалост, радује ономе што се данас тамо дешава.

Претходни напади молотовљевим коктелима на монахе у Житковцу извршени су 9. фебруара и 7. марта.

Архим. Симеон

{flv img=“avrimg/zerovnica_mkoktel2.png“}mkoktel_zerovnica2{/flv}