Почетна / АУТОРИ / Теодор Зисис / Протојереј Теодор Зисис: Артемије је канонски Епископ

Протојереј Теодор Зисис: Артемије је канонски Епископ

Print Friendly, PDF & Email

Говорећи у гостопримници солунског храма св. Антонија у недељу 2-1-2011, Протопрезвитер Теодор Зисис упутио је апел архијерејима да се не задовољавају речима против екуменизма, већ да траже иступање Грчке Цркве из ССЦ и Дијалога са Папистима.

Рекао је између осталог:

„Имамо потребу за лицима као што је прогоњени епископ Артемије, борац, за лицима пророчким. Артемије је послао писма свима Архијерејима.

Понављам свој апел и своју молбу Архијерејима да, уместо што ћуте пред феноменом Артемија – нисмо чули ниједног да говори[1] – треба да га подражавају и да се не ограничавају само на речи против екуменизма. Није много антиекумениста, али и ти антиекуменисти који постоје нека пређу на конкретне поступке…

И као што је то урадио Артемије, да траже наше иступање из ССЦ, да коначно престанемо са нашим учешћем и да престане Дијалог са Папистима. Због тога се прогони Артемије, и још због његовог патриотизма на Косову. Прогнали су га са Косова да би терен тамо остао слободан да чине шта хоће Албанци и Американци и НАТО. Из та два разлога, тако је навео – због моје отаџбине, Косова, које је Српски Акрополис и због екуменизма. Зато у Србији и имамо ове резултате, јер је Јерархија тамо променила приступ, те је и она филоекуменистичка.

Артемије следи отачки став, став светог Јована Златоуста, и исправно каже да је он канонски епископ. Не прави он раскол. Они који су га прогнали и рашчинили изазивају раскол. Ниједан од наших (Епископа) не говори. Као што ни онда за време Светог Јована Златоустог ниједан није говорио. Прогањани су Јованити и ђакониса Олимпијада, која је умрла од туге од жалости зато што су неправедно прогнали Светог Јована Златоуста. Тако сада прогоне и епископа Артемија“.

http://thriskeftika.blogspot.com/2011/01/blog-post_7939.html

Беседа о. Теодора Зисиса у видео формату налази се на:

http://www.impantokratoros.gr/ptheodoros_ekklhsiastikh_epikairothta.el.aspx

Превод са јелинског
м. Пелагија

[1] Овај став не важи данас. Отац Теодор Зисис изговорио је наведене речи 2. јануара 2011, а у међувремену су уследила писма подршке грчких Епископа, од којих је једно јавно, и пренето је на нашем сајту у целости.