Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Бадње вече у Љуљацима

Бадње вече у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

На Бадње вече, у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије, извршио је освећење бадњака уз саслужењe Јереја Небојше Стевића, пароха из Гаја (Епархија банатска), и прогнаног монаштва. Освећењу бадњака присуствовало је и око 500 верника из свих крајева Србије. Чину освећења бадњака предходила је кратка вечерња служба после које се Владика Артемије обратио народу:

„Господ се није родио у царској палати него у пећини пастирској да тиме покаже да је нама за спасење потребно смирење. И наш српски бадњак прасликујe, проображава ону ватру која је била заложена у пећини да би се новорођенче огрејало. Бадњак симболизује науку Господа Христа која заграва људска срца и светлост Јеванђеља која обасјава свакога човека који долази на свет. Као што Јосиф и Марија не нађоше места у неким домаћинским кућама него нађоше прибежиште у пећини, тако и ми овде сабрани прођосмо многе храмове али смо се упутили и дошли овде да у овоме маломе и скромноме храму дочекамо бадње вече и Рођење Господа Христа“.

После освећења бадњака уследило је паљење бадњака. За време паљења бадњака верни народ и бројно монаштво радосно су певали песме бадњаку уз пуцкетање бадњачких варница и ватромет који је додатно украсио ово радосно-молитвено сабрање верних у предвечерје Христовог доласка на земљу. Окупљени око љуљачког бадњака као око Христа, бројне српске богољубиве и истинољубиве душе из свих крајева Србије и овог пута су се огрејале истином Јеванђелском, истином Божанском, истином којом зрачи љуљачка светиња у условима прогона од стране јеретика екумениста. Прогон Истине ради, Христа ради, бесцени је дар Божији. Ова светла мисао је најсветлија варница љуљачког бадњака наложеног руком Владике Артемија.