Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Благовести у Барајеву

Благовести у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Ни Божић, ни Ускрс, ни Богојављење, ни Преображење нису названи Благовест. А ето, данашњи Празник назива се Благовест. Ради чега? Каква је то Блага Вест сишла на земљу? Шта се то збило у нашем горком животу људском.

Зар је могућа Блага Вест у свету у коме постоји смрт? Зар је могућа права радост у свету где се све претвара у грч страха, пред страшном немани која се зове смрт? Данас и збива се заиста највећа Благовест. Шта се дешава? Данас Свети Архистратиг Гаврил долази Светој Дјеви, и објављује ту Благу Вест: да ће родити Сина, да ће му наденути име Исус-Спаситељ, и да Његовом Царству неће бити краја.

И сам Свети Архистратиг као да се загрцнуо од ове велике и превелике тајне. Како се то несместиви Господ и Бог рађа од девојке? Како се Он смести у телу Пресвете Дјеве. Тајна је то велика, светајна.“ Преподобни Јустин Ћелијски.

На овај велики празник Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, у манастиру посвећеном Светом Јустину Ћелијском.

Епископу су саслуживали свештеномонаси, свештенођакони и свештеници из Епархије.

У својој беседи након Свете Литургије, Епископ се обратио присутнима пастирском беседом и нагласио: „Ето браћо и сестре, а света Црква је одредила ову Свету Недељу, трећу недељу поста, у средини поста отрилике, да би ми путници који смо кренули ка тихом пристаништу, ка Васкрсењу Господа Христа, који смо се уморили на томе путу и од поста и од молитве, да се под сенком Крста Господњег одморимо, да предахнемо, да би могли да кренемо даље и да свој подвиг довршимо онако као што је Богу мило и драго. Да издржимо пост, јер и то је један вид Крста Господњег, да издржимо молитву, да чувамо себе од свих греха и свих зала не само за време овог поста, него целог живота. Да чинимо добро ближњима нашим, да се клонимо сваког зла, јер онај ко чини зло, ко чини грех, себе тиме удаљује од Бога и скреће са пута Христовог. А ми браћо и сестре који смо се нашли у овом светом храму овде, и уопште ми који верујемо у Господа Христа и трудимо се да одржимо Његову веру, чисту, неокрњену, неупрљану, да се трудимо да такав буде и живот наш, јер према животу нашем цениће се и вера наша.“

Након Свете Литургије за све присутне монахе и вернике приређена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.