Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Богојављење у Љуљацима

Богојављење у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Крштење Господа је названо Богојављењем зато што је у њему тако очигледно јавио себе једини истинити Бог, у Тројици прослављани: Бог Отац – гласом са неба, Бог Син оваплоћени – крштењем, Бог Дух Свети – силаском на Крштаваног. Ту је објављена и тајна односа Лица Прасвете Тројице. Бог Дух Свети од Оца исходи и на Сину почива, премда и не исходи од Њега. Овде је показано да је Оваплоћење, као домострој спасења, извршено оваплоћеним Богом Сином, уз саприсуство Духа Светог и Бога Оца.

Објављено је да је спасење могуће једино у Господу Исусу Христу, благодаћу Светог Духа, по благовољењу Оца. Све хришћанске тајне сијају овде својом божанственом светлошћу и просвећују умове и срца оних који са вером проводе овај велики празник. Приђите, потецимо умом горе и погрузимо се у сагледавање тајни нашег спасења певајући: Док си се крштавао у Јордану, Господе, јавило се прослављење Тројице, јавило се спасење наше од Тројице устројено, које нас тројично спасава. Свети Теофан Затворник

На празник Богојављење, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Након Свете Литургије Епископ Артемије је извршио чин великог освећења Богојављенске водице.

У својој беседи Владика је нагласио значај данашњег великог празника:

Када је Господ сишао на реку Јордан, онда је својим присуством осветио природу воде, не само ону у Јордану него природу воде ма где да се она налази. Јер природа воде је свуда иста. Али је оставио и нама знак браћо и сестре, као потврду тога преславнога чуда, ето на Богојављење и ми вршимо велико водоосвећење које се врши два пута у години, јуче на Крстовдан и данас на Богојављење. И тиме ова вода која се освећује, не нашом моћи и силом него Духом Светим којега призивамо на ову воду, она је доказ истинитости наше вере! Јер свака вода ако стоји дуже времена, макар и затворена не знам у какву боцу и флашу, она се квари! Богојављенска водица се никада не квари!

Након духовног окрепљења, сви присутни су се окрепили и телесно на трпези љубави, коју је припремио протосинђел Варсануфије са својом братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.