Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Богојављење у манастиру Свете Тројице Кули

Богојављење у манастиру Свете Тројице Кули

Print Friendly, PDF & Email

Велики празник Богојављења свечано је прослављен и у манастиру Свете Тројице у Кули. Свету Архијерејску Литургију је тим поводом служио Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, уз саслужење јеромонаха Никодима и јерођакона Пајсија.

Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 60 светосаваца. После заамвоне молитве Владика Максим је извршио чин Великог освећења воде, како то богослужбени типик налаже.

У својој архипастирској беседи Владика Максим је поучио своју паству:

“Род људски је до Христа живео у греховном мраку, и у том греховном мраку људи су измислили себи многа лажна божанства. И овим својим Богојављењем, откривањем те истине о Богу, да је Бог Света Тројица: Отац, Син и Свети Дух, Христос Богочовек је порушио сву ту идолску обману којој је робовао до Њега род људски. Открио нам Себе, истинитог Бога, а кроз себе открио нам је сву Свету Тројицу, заједно са Собом, Оца и Духа Светога. Као сведочанство овог чудесног догађаја, када је Христос Богочовек, као онај који нема потребе за покајањем, као најправеднији и најсавршенији ушао у Јордан, и тим својим чином и поступком освештао сву воду и сву твар, као знамење на тај чудесни догађај, по предању Православне Цркве, ми данас освећујемо воду, као знамење на то божанско јављање. Тим својим јављањем, Господ Христос је управо дошао, не само да нам објави истинитог Бога у Светој Тројици, не само да нам покаже да је он истинити Син Божији, Бог и човек, већ и да собом освешта овај пали свет који је био сав оскрнављен, не само паганством него и мноштвом људских грехова и безакоња. Он је ушао у Јордан и освештао Јордан, али освештао је и сву твар, и то освећење које на Христос Богочовек доноси ми празнујемо на данашњи дан између осталог и тиме што и ми данас освећујемо воду, и подсећамо се на то мало чудо које сведочи велику истину, а то је да је Христос истинити Бог, да је хришћанска вера истинита вера.“

Уследило је послужење за све присутне вернике од стране манастирског братства.

Инфо служба