Почетна / АРХИВА / Четврти братски састанак свештенства Епархије рашко-призренске у егзилу

Четврти братски састанак свештенства Епархије рашко-призренске у егзилу

Print Friendly, PDF & Email

Усуботу, 16. октобра ове године, на празник Светог Дионисија Ареопагита, у манастиру Нова Никеја у Лелићу, одржан је четврти по реду братски састанак свештенства Епархије рашко-призренске у егзилу. Састанак је одржан након Свете Литургије коју је служио јереј Славен Стевановић уз саслужење јерођакона Дионисија (Морачанина) и ђакона Мирослава Станковића. Литургији су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт, Преосвећени Хорепископи Николај и Максим, свештенство епархије, монаштво и око 20 верника. Након Свете Литургије пререзан је колач у част Светог Дионисија Ареопагита, небеског заштитника сабрата поменуте обитељи, јерођакона Дионисија (Морачанина).

Радном делу братског састанка присуствовали су поменути архијереји, 14 свештеника и члан Епархијског савета – архимандрит Варнава. Због наметнуте пандемије састанку није присуствовала већина свештеника из дијаспоре.

Након уводне речи председавајућег – Епископа Ксенофонта, уследило је предавање јереја Славена Стевановића на тему „Лик и дело свештеника у егзилу.“ На ову тему се потом водио конструктиван разговор при чему је посебно истакнута важност прихватања и чувања духа саборности, труда и подвижничког живота од стране самих свештеника.

Након ове теме разговарало се о могућностима покретања више богословске школе, пастирском раду свештеника у иностранству, вакцинацији и осталим актуелним питањима везаним за тренутно светско епидемиолошко стање, о организовању дружења свештеничких породица, и осталим релевантним питањима везаних за опште теме пастирског, односно свештеничког служења.

Приређена је и трпеза љубави за све учеснике састанка од стране братства манастира. На крају је уследило и заједничко фотографисање покрај гроба блаженопочившег владике Артемија, неформални разговори и испраћај архијереја.

Инфо служба