Почетна / АУТОРИ / Рајица Марковић / Рајица М: Црква Христова изнад власти

Рајица М: Црква Христова изнад власти

Print Friendly, PDF & Email

СВЕТА ЦРКВА ХРИСТОВА ИЗНАД КАНЏИ ПОГЛАВАРСТАВА И ВЛАСТИ

Наш рат није против људи од крви и меса него против поглаварстава и власти против господара овог мрачног света, против духова злобе у поднебесју. Тај црни поглавар који није од крви и меса заточен је у паклу али, кроз своје пале анђеле врши утицај на људе који му дају своје месо и крв за оруђе остварења његових паклених планова на земљи.

Паклена демократска власт која је сва одоздо успостављена црним поглаваром заточеником и господаром пакла, рушилачка је у односу на слободног, самобитног и самосталног човека. Демократија последњег времена владавина је непросвећене, већинске руље, оне исте која је викала распни га распни.

Самобитност човечија извире из Свете науке Божије, Светог Јеванђеља, из живота прописаног по правилима Светог Јеванђеља и из спасоносних Светих Божијих тајни. Самобитност, дакле, из сабитности са Светом Божијом науком и Светим Божијим Духом, пошто је Бог једина истинита битност у свемиру и над свемиром.

Приближавањем Богу човек добија на битности а удаљавањем од Бога удаљује се и од битности. Процес достизања битности одвија се на два плана личном и општем. На личном плану човек подвргава своју грешну људску природу режиму уздржања од грешног живота, подстицаног грешним страстима и преображава се благодатним Божијим силама у створење које постаје свесно својих грехова и које се за своје грехове каје и осуђује себе пред Богом. На овом почетном нивоу Духовног преображаја грешни човек уместо да трчи за грехом за којим је до јуче трчао, почиње да га избегава и да га се стиди.

Грешни човек се све више погружава у свој унутрашњи свет, избегава дојучерашња дружења тежећи самоћи и невидљивом Божијем присуству пред којим у тајности излива грехом и стидом препуњени садржај срца. У грешном човеку на овом ступњу изузетно јако делују страсти због чега је често напет и под разним искушењима. Ако се овај невидљиви процес, споља манифестован повлачењем у себе обавља у свету неизоставно у светском окружењу изазива подозрење најближих.

У свету оваквом какав данас јесте владају и преовлађују партијашке и друштвене групе од којих зависи добар и рђав глас слободних појединаца и поробљених чланова група. Ако знамо да се у групи битност стиче на сасвим супротан начин од стицања самобитности кроз сабитност Бога и човека уочићемо раскорак између појединца и групе. Али прво да се позабавимо питањем начина стицања битности у групи.

Група, била она пословна, партијашка, или она најнижа, комшијска, тражи неопозиву покорност групи. Кога група воли тога је и сваки члан групе дужан да воли и супротно, кога група мрзи сви чланови групе дугују му мржњу. Све се у групи одвија колективно без личног промишљања и одлучивања под принудним извршењем.

Сви партијашки и групашки чланови предају сопствену битност партији или групи, која им за узврат, по изокренутој и свету прилагођеној речи Божијој, дајите и даће вам се, даје заштиту и лажну битност проистеклу из већинских гласова подређених чланова. Заштита коју партија или група нуди остварује се тако што члан групе увек има могућност да се сакрије иза партије или групе, кривицу пребаци на другог члана партије или групе, овај на трећег и тако у недоглед. Деловањем у окриљу партије или групе члан групе остварује своју битност могућношћу изговарања ја нисам, дакле одрицањем од сопствених мисли и дела, лагањем и пребацивањем одговорности на неког другог у крајњем исходу апстрактног члана партије или групе. Партија – група је дакле, за разлику од Свете Цркве Христове, небиће и непостојање кроз духа лажи који је покреће. Под психолошки удар партије – групе подпадају сви који нису чланови партије или групе од којих група тражи подређеност њеној власти и управи у противном их гони, притисцима нижих или виших група у хијерархији поглаварстава и власти а све под окриљем партијашке групе на највишем нивоу у систему поглаварстава и власти господара овог мрачног света.

Место од изузетног значаја, на свим нивоима удружених делатности, заузима информација. Зато су службе информисања активне двадесет четири сата дневно и по потреби тренутка врло лако се претварају у службе за алармирање и узбуњивање. На највишем нивоу ову службу врше телевизијске, радијске и новинске куће а на најнижем у народу популарна радио Милева. Ове ревносне службе, стварају и пласирају информације које учвршћују интересе, стабилност и хомогеност партије или групе и представљају праведним сваку делатност партије-групе. Информације не морају бити истините али зато морају бити у служби интереса партије-групе.

Зрно по зрно погача, група по група друштвени и народни организам. Такав народни организам састављен од партијашких, друштвених и комшијских интересних група које собом дају битност свима отпалима од јединобитног Бога, без трунке савести изговара по собство негаторске речи, немам ја ништа против тебе лично, али морам, радим за плату, нисам видео, или нисам чуо, иако је и видео и чуо, и још кроз безброј и безброј начина директног негирања сопства на рачун партије-групе и за свој себични рачун. При оваквом односу ствари у свету, онај који се труди да иде уским Путем Истинитог Живота, бива прегласан, надгласан и заглушен множином размилелих партијашких и ситношићарџијских група на широком, светском, путу. Против себе он има и медије и радио Милеве, иако покретан несебичном намером да лични Духовни преображај подели са сваким живим човеком, да да лично учешће у свеопштем Духовном преображају који врши Света Црква Божија у овом грешном свету, кроз векове. Тај наилази на мржњу оних које воли, који су од овога света, који се не пронађоше у Светој Цркви Божијој коју им остави Живи Бог, него се нађоше у партијама и групама које им испројектова господар овог мрачног света.

Ово је и нормално, пошто групно тело мишљења и наређења добија из неке непознате невидљиве главе. Некад, пре револуције, док је власт била по Божијем промислу, у првим редовима око власти свијала се непоткупљива, Духовна аристократија која је у преломним тренуцима имала утицај на одлуке власти. У ово наше време власт је увелико постала магнет за свакакву људску рђу коју купује за пролазне трице. Ова власт нема укорењености у Богу него у његовом противнику који плаћа неискреност, издају, Исавову поганштину и сваку људску слабост, све што кидише насупрот Божијем закону. Она не рачуна на врлину него на већину коју остварује, корумпирањем партијашких и осталих друштвених група, омогућавањем остваривања себичних, грешних, жеља чланова озверених група. Ово је организам узверене руље којем се може и мора супротставити једино Црква Бога Живога. Не она, лицемерска, лукава, која овој звери даје дух, него Истинита Православна Света Црква, спремна да претрпи Христова страдања у име Христове Истине и Правде. Преосвећени Владика Артемије и часни оци монаси, под његовим жезлом, обучени у свеоружје Божије, позивају све нас, Србе Светога Саве, да се опасани Истином обучемо у оклоп Правде, и да штитом Вере, Јеванђељем мира, Духовним мачем Речи Божје, угрожено лично и национално собство одбранимо од свих спољних и унутрашњих непријатеља, партијаша и групаша, чврсти у Вери Христовој. Ово није позив на освајање световне власти од стране Свете Цркве и њених верних, не дао Бог, напротив, ово је позив на смопрегорни пут повраћаја, од стране световних власти, отетих аутономија Светој Цркви и свакој појединачној људској личности оствареној у Богу. Аутономно деловањe Свете Цркве и људских личности остварених у Богу светиња је на коју световна власт не би смела да врши никакав утицај кроз своје партијашке групе.

Грешни раб Христове Слободе
Рајица Марковић