Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Цвети у Леушићима

Цвети у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

„Много је народа изашло на дочек Господу који је свечано, као цар, улазио у Јерусалим. Ко тада није клицао: Осана Сину Давидовом! Но, прошло је само четири дана и тај исти народ је тим истим језицима викао: „Распни, распни га!“ Какав чудан обрт!

Но, зашто се чудити? Зар не чинимо и ми исто када, по примању Светих Тајни Тела и Крви Господње, одмах по изласку из цркве све заборављамо – и своју побожност и Божију милост према нама, предајући се, као и раније, делима самоугађања, најпре малим, а затим и великим.

Може бити да још не прође ни четири дана, а ми сами у себи распињемо Господа, премда и не вичемо другима: „Распни га“! И све то Господ види и трпи! Слава дуготрпељивости Твојој, Господе!“ Свети Теофан Затворник.

На празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим-Цвети, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Леушићима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У својој беседи Владика Артемије се осврнуо на овај велики празник: „Јер Христос је својим Васкрсењем уствари дао нама потврду, гаранцију са многим сведоцима да Његова реч је истинита, што је год обећао људима, све је испунио. И Његово обећање да ће у последњи дан васкрснути сви мртви, ступити на Суд Божији, да добије сваки по делима својим, ето то је дан и ми очекујемо, то је опште Васкрсење, у које нас уверава и учвршћује Васкрсење Лазара, а пре свега Христово Васкрсење које ћемо славити идуће недеље.“

Након Свете Литургије уприличена је трепеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.