Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Деветнаеста недеља по Духовдану у Кули

Деветнаеста недеља по Духовдану у Кули

Print Friendly, PDF & Email

„Темељна, изворна заповест јесте – љубити. Мала реч, али изражава свеобухватан чин. Лако је рећи – љуби, али није лако достићи до потребне мере љубави. Није сасвим јасно ни како је постићи. Због тога Спаситељ ову заповест окружује другим објашњавајућим правилима: Љуби, као самог себе; како хоћете да вама чине људи, чините тако и ви њима (Лк. 6, 31).

Овде указана мера љубави је, може се рећи, бескрајна. Јер, има ли мере љубави према самоме себи; има ли добра које ми сами себи не бисмо за себе пожелели од других? Међутим, та заповест није неиспуњива, као што се може чинити на први поглед. Читава ствар се састоји у томе да постигнемо савршено саосећање за друге, да доспемо до стања у коме ћемо њихова осећања пренети у себе и осећати оно што они осећају. Када доспемо до тога, више неће бити потребно да нам се указује шта у појединачном случају треба да урадимо за друге.

Само срце ће на то указати. Уколико се потрудимо да у себи подржимо то осећање, одмах нам приступа егоизам са намером да нас врати себи самима, да нас закључа у нас саме. Тада је и палац тешко покренути за другога. Нама тада није до њега, па макар он био на самрти. Рекавши: Љyби ближњег као самога себе, Господ је хтео да ближњи уместо нас уђе у нас, тј. у наше срце. Уколико се тамо, по староме, буде налазило само наше „ја“, немој очекивати добро.“ Свети Теофан Затворник.

У деветнаесту недељу по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Кули, у Катакомби посвећеној Светој Тројици.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије у Егзилу.

У својој беседи Владика је истакао:

„Како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно, рекао је то још у Старом завету свети цар и пророк Давид. И заиста нема веће радости него када се браћа окупе на заједничком делу, на заједничком послу а нарчито на заједничкој молитви да прославе име Божије и да измоле милост Божију на себе и на цео наш народ. Ево и данас овде сабрани у овој малој катакомби Свете Тројице браћо и сестре, нисмо сами ми овде данас. Овде је цело небо овде је цела небеска Србија, сви наши славни свети преци, они који су нас учили вери православној, учили нас како треба да живимо у овоме свету ради живота вечнога, ради Царства небескога.”

Трпезу љубави спремио је настојатељ Катакомбе, протосинђел Максим са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.