Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Ђурђевдан у Љуљацима

Ђурђевдан у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

На дан празновања спомена Светог славног и добропобедног великомученика Георгија Победоносца, Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г.Г. Артемије служио је Свету архијерејску Литургију у светом манастиру Љуљаци, уз саслуживање шест свештенослужитеља и два јерођакона из реда клира нaше Епархије у егзилу.

Након Свете Литургије пререзани су славски колачи у част Светог Великомученика, које су припремили монаси и верници који овог Светог угодника Божјег славе као своју крсну славу и небеског покровитеља и заступника пред Христом Господом. Након тога, архипастир светоименог стада наше богоспасаване Епархије у егзилу, епископ Артемије, изрекао је поуку својој пастви, благодаћу Божјом окупљеној у љуљачкој пустињи.

Овај свети празник подсећа и опомиње на мученички и страдалнички етос Цркве. Свети Јустин Нови Исповедник Ћелијски вели, да „правда иде на ногама страдања“, утолико је пре вечна, еванђелска правда која је заложена као непроменљива, богочовечанска датост у Цркви Христовој, формулисана светим догматима Цркве, управо Правда која иде на „ногама“ најљућег, мученичког страдања.

Интензитет страдања потврђује аутентичност и важност истине и правде за коју се страда, што је вреднија истина за коју се страда, то је веће и само страдање. Ово нам сведочи управо Христов мартир – сведок Свети Георгије Победоносац. Његово победоносно страдање које је у историји Цркве обележило почетак ере слободе Хришћанства у Ромејском царству, показује једини могући крај, свршетак, домет сваког страдања за истину и правду, еванђелску и Богочовечанску, крај, дакле, таквог страдања и испуњење таквог страдања је увек био и биће победа, вечна победа и тријумф исте оне правде и истине коју су сви христоносци и покољења христоносаца у Цркви Божјој вековима одстрадавали.

Оваквом мишљу вођени, овај предивни, благодатни празник угодника Христовог и страдалника Георгија, за нашу Епархију у егзилу, која иде на ногама страдања, вођена епископом Артемијем и њиме руковођена путем вечне истине Цркве, Богочовечанске истине Цркве одогмаћене у свештеном предању Православног свеоотачког богословља, је отпразнован и благодатно-искуствено потврђен као још један путоказ и смерница, благодатно-подвижничког, страдалног, истинујућег идења ка христовечности и боговечности у Царству небеском.

Инфо служба