Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Ђурђиц у Лозници

Ђурђиц у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

„Између многобројних чудеса светог Георгија прича се једно овако: на острву Митилени беше црква св. Георгија великомученика и победоносца. Житељи целог тог острва стицаху се тој цркви о годишњем празнику свечевоме. Сазнавши за ово Сарацени са Крита, ударе једне године о празнику на то острво, те поплене и поробе, па се врате на Крит. Том приликом би заробљен и један красан младић, кога пирати дароваше кнезу своме на Криту. Кнез га прими и постави за свога трпезара.

Родитељи младићеви беху у превеликој тузи за сином својим. Када прође година, и опет дође дан св. Георгија, тада тужни родитељи, сходно обичају староме, постављаху трпезу и гошћаху многе госте. Сетивши се сина свога мајка бедна оде пред икону свечеву, паде по земљи и поче молити св. Георгија, да јој како зна избави сина из ропства. Па се врати мајка гостима за трпезом. Тада домаћин диже чашу и напи у славу св. Георгија.

У том тренутку обрете се син њихов међу њима држећи у руци једно стакленце с вином. Када га сви питаху с изненађењем и страхом, одкуда и како се обрете он ту, младић одговори, да баш кад је хтео наслужити вино своме господару на Криту, појави се пред њим неки витез на коњу, узе га к себи на коња, и пренесе га тренутно у дом родитеља његових. Сви се удивише и Прославише Бога и дивнога светитеља Његова Георгија војводу и победоносца.“

На празник светог Великомученика Георгија-Ђурђиц, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници.

На светој Литургији се сабрало мноштво верног народа.

Владика Артемије је извршио чин резања славских колача и благосиљања кољива, које су у част светог Георгија припремили: архимандрит Николај, јерођакон Дамјан, монахиња Јована Јеремић, као и многи верници.

У својој беседи Владика је свечарима честитао славу:

„Нека је срећна слава данашњим свечарима браћо и сестре, оцу архимандриту Николају, оцу Дамјану и сестрама које данас славе и свима вама који данас славите светог Георгија као крсну славу а и свима који сте дошли на ову нашу заједничку молитву у овај дивни Божији храм да се Богу помолимо и угодника Божијег прославимо јер је он то заслужио, јер га је Бог прославио и на небу и на земљи.“

Након свете Литургије и духовног укрепљења, приређена је трпеза љубави на којој су се сви присутни и телесно укрепили.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.