Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Ђурђиц у манастиру Светог Николаја у Лозници

Ђурђиц у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц  је Крсна слава многих српских домова. Свечар Светог великомученика Георгија је и Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Тим поводом је у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка Свету Архијерејску Литургију служио Њеегово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја,  јеромонаха Софронија (Ердељана), јерођакона Георгија (Радојичића) и ђакона Зорана Крстића. Литургији је присуствовало око 80 светосаваца.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част светог великомученика Георгија принео Владика Николај.

Окупљеном народу се надахнутом архипастирском беседом обратио Владика Ксенофонт. У својој беседи владика је, поред осталог поучио своју паству:

„Нека би дао Господ да и ми не иштемо другога знака, осим знака Јонина, да не тражимо знаке и чуда на овој земљи да Господ учини само кад је нама нешто потребно, да исцјели болнога, да васкрсне мртвога, да одагна смрт, да одагна болест, да одагна немаштину, него да тражимо од Господа и оно чудо, чудо трпљења, чудо смирења, јер је Господ рекао: „Кроз многе вам невоље ваља ући у Царство Небеско“. Да тражимо и чудо вјере и чудо љубави и чудо наде, да љубимо једни друге, да љубимо Господа као што Он завоље нас, да љубимо ближњега свога. Таква чуда да иштемо, таква чуда да тражимо да би нас Господ као такве и саме прогласио чудотворцима, јер будемо ли таква чуда вршили и ми у животу своме, будемо ли вјеровали, будемо ли се надали, будемо ли љубили, будемо ли трпјели, смиравали се, једни пред другима и у тој нади ишчекивали Царство Небеско и сами ћемо чудотворци бити јер ћемо то велико чудо исповједати, чудо васкрслога Господа. “

Уследила је трпеза љубави  за све присутне.

Инфо служба