Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Ђурђиц у манастиру Светог Николаја у Лозници

Ђурђиц у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц Света Црква обележава 16. новембра. Овај празник многи Срби прослављају као своју Крсну славу. Свечар Светог великомученика Георгија је и Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Поводом своје Крсне славе Владика Николај је у манастиру Светог Николаја у Лозници служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и више свештенослужитеља епархије. Овом Литургијском сабрању присуствовало је око 150 светосаваца.

Након Свете Литургије владика Наум обавио је чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Светог великомученика Георгија принео Владика Николај.

Верном народу се архипастирском беседом обратио Владика Наум. Владика је најпре говорио о животу и страдању Светог великомученика Георгија а потом је поучио верни народ:

„Ми, браћо и сестре, знајући шта Бога весели, знајући да Бога веселе наша добра дела, наша вера чиста, православна, наше врлине, хранимо се Богом а ђавола далеко одбацимо од себе, знајући да нас вршењем његове несвете воље баца у пакао, у вечне муке. Бојећи се тих мука бежимо од свакога греха, од сваке страсти, од свакога демона, браћо и сестре, јер сваки грех и онај мали и онај велики јесте уствари демон. Каже Свети Јустин Ћелијски: „Нема великог и малог греха, сваки грех нас од Бога одваја, сваки грех је хула на Духа Светога док се човек не покаје“. А када се човек покаје онда му Господ опрашта, јер нема греха који Господ неће опростити човеку ако се он смирено каје и исповеди пред својим духовним оцем.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба