Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Друга недеља поста у Нишу

Друга недеља поста у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

„Ја сам врата; ако ко уђе кроза ме спашће се (Јн. 10, 9). Исто Господ говори и на другом месту: Нико не долази Оцу осим кроз мене (Јн. 14, 6). И још једном то потврђује када каже: Без мене не можете чинити ништа (Јн. 15, 5). Све вредно што у себи има Хришћанин, који је сав у Христу, добија једино од Христа. Његово оправдање је од Христа, и тело његово – такође је Христово.

Онај ко се спасава, спасава се због тога што је обучен у Христа. Само у таквом стању он може да приђе Оцу. Ми смо отпали од Бога и зато смо изазвали гнев према себи. (Суђење по) правди Божијој одступа од нас и милост се Његова пружа ка нама и прима нас, који се приближавамо, само ако се приближавамо Њему у Христу и Христом. Печат Христов се отискује на целој природи Хришћанина. Онај ко га носи поћи ће усред сенке смрти и неће се уплашити зла.

Да бисмо били такви; ми имамо тајне – крштење и Причешће, које у грешницима, по крштењу, делују покајањем. Но, и то је од стране Господа. У наш удео, пак, спада да у своме духу образујемо погодна расположења за њихово примање – веру, која исповеда: „Ја сам пропао, но спасавам се само Господом Исусом Христом“; љубав, која ревнује да све посвети Господу, ништа не штедећи; и наду, која се не нада на себе, него је уверена да неће бити остављена од Господа, очекујући сваку помоћ од Њега, било унутрашњу било спољашњу, током целог свог живота, све док човек не буде узет тамо где је и Он сам.“ Свети Теофан Затворник.

На празник Светог Григорија Паламе, и у другу недељу Часног поста, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Нишу, уз саслуживање архимандрита Варнаве, протосинђела Јована, јеромонаха Софронија и јерођакона Дамјана и Паладија.

И овога пута нишка Каткомба је била препуна верног народа, који је дошао да се заједно помоли са својим Епископом.

У својој беседи Владика је истакао:

„Пост, молитва, трпљење, смирење, љубав према ближњему, све су то дарови Божији који су дати човеку, да помоћу њих побеђује непријатеље своје. Пре свега пост је једно моћно средство у рукама Цркве Божије, коју она прописује и даје људима, да би људи постећи се, владали собом, својим телом, својим гресима, својим страстима, да би се кајали за своје грехе у време поста посебно, наравно и ван поста кад год осетимо потребу, и да тако постом и молитвом, јер је рекао Господ да се зли род демонски, а то су греси, ничим не могу истерати сем молитвом и постом. Та два моћна средства, дато је свакоме човеку, треба само да их правилно користимо, да се Богу молимо и да се трудимо да одржимо пост, онако како је Света Црква прописала.“

Након Свете Литургије, трпезу љубави је припремио протосинђел Јован са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.