Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Други Божић – Љуљаци и Лозница

Други Божић – Љуљаци и Лозница

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕТИРИ САБОРОВАЊА ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА
НА ПРАЗНИК САБОРА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије служио је јуче, на празник Сабора Пресвете Богородице, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима уз саслужење 6 свештеномонаха и 1 свештенођакона и присуство већег броја верника из свих крајева Србије. На Светој Литургији Владика је причестио не мали број деце. У својој надахнутој беседи Владика је најпре говорио о Пресветој Богородици као посредници између Бога и људи и Њеној улози у домостроју спасења палога Адама а затим је говорио о празнику Рођења Христовог као празнику радости, наде и испуњења обећања Божијих (беседу у целини доносимо у прилогу).

После своје прве и најсветије пастирске активности – служења Свете Литургије, Владика Артемије је кренуо пут Лознице – села код Чачка где је уточиште нашло прогнано црноречко братство. Сазнавши за ову посету многи Чачани су похитали до Лознице да би дочекали Владику и узели благослов од њега. Ово спонтано окупљање верних претворило се у својеврсно саборовање у Господу. Покренут великим бројем верника и топлином дочека Владика се, са њему својственом очинском љубављу, обратио окупљеном народу (беседа се налази у прилогу).

Треба истаћи да су верници из Чачка и околине протеклих година одиграли значајну улогу у одбрани Православља, као и да су несебично помагали прогнане монахе у свим њиховим потребама, од првога дана боравка у околини Чачка. Чињеница да у Чачку нису прошле „Литургијске новотарије“ довољно говори сама за себе. Чачанско свештенство, за разлику од свештенства у већини градова Србије, има развијену пастирску свест и истрајно стоји на бранику одбране Православља. Њиховом делатношћу, и мисионарском делатношћу духовних рукосада Светог Владике Николаја – овчарско-кабларских манастира, Чачак тренутно представља град-тврђаву Православља, који ће у наредном тешком периоду имати, чини се, централну улогу у одбрани Праве Вере.

Стога не треба да чуди бројност људи и срдачност дочека Владике Артемија, човека-крстоносца који представља оличење борца за чистоту Вере Православне и одстојавања у Светом Предању (интересантно је овом приликом указати на фотографију снимљену фото-апаратом једног верника из Чачка, у тренутку доласка Владике Артемија у Лозницу, на којој се види крст обасјан светлим ореолом. Пре доласка Владике Артемија, према сведочанству овога верника, исти детаљ снимљен са истог места и из истог апарата није имао блистање на себи; видети поменуту фотографију у фото-галерији ниже).

Након трпезе љубави коју је приредило прогнано црноречко братство, краћег разговора са придошлим истинољубцима и отпојаног многољетија од стране народа, Владика је, са мноштвом својих монаха, кренуо до дома брата Милоја Стефановића из Чачка, иначе домаћина монаха у Лозници. И ту је Владика топло и срдачно дочекан и угошћен од стране домаћина и његових укућана. Богата трпеза, мноштво званица и нескривена радост домаћина били су главна обележја и овог саборовања у дому брата Милоја. И овом приликом Владика је одржао веома упечатљиву беседу о тајни прогона Истине и Правде ради.

После срдачног дочека у дому брата Милоја, Владика је и сам у свом пребивалишту у Љуљацима, угостио групу монахиња из других Епархија које су желеле да празничну радост поделе са Владиком и од Њега добију благослов.

Ово четврто саборовање у Христу представљало је и завршну пастирску активност Владике Артемија на преславни празник Сабора Пресвете Богородице, активност која својим садржајем говори да војска која ће бити укључена у одбрани Православља у наредном тешком периоду Цркве неће бити тако малобројна као што су то очекивали непријатељи Истине.

Овде можете прочитати транскрипт беседе Епископа Артемија, изговорене другог дана Божића 08.01.2011. године, на Литургији у Љуљацима.

Овде можете прочитати транскрипт обраћања Епископа Артемија окупљеном народу у селу Лозници код Чачка, на планини Јелици.

Овде можете прочитати транскрипт беседе Владике Артемија, коју је изговорио у дому грешног Милоја.