Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Други дан Педесетнице у Нишу

Други дан Педесетнице у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

Тридневно прослављање великог Господњег празника – Силаска Светога Духа на апостоле, настављено је у Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској у егзилу Светом архијерејском Литургијом на други дан овог празника, тј, на Духовски понедељак, одслуженој у нишкој катакомби Светог Архистратига Михаила.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона наше богоспасаване Епархије у егзилу.

Велика празнична радост испунила је ову катакомбу и све присутне у њој. Ту празничну радост особито је увеличало произвођење јеромонаха Јакова у чин протосинђела, које је у славу Божју и на радост Цркве извршио чиноначалствујући архијереј Артемије.

Иначе је служење Његовог Преосвештенства у нишкој катакомби, као и само постојање те катакомбе у којој тамошња братија и клирици наше Епархије опстају у врло скромним условима, велико духовно укрепљење за нишки и уопште јужносрбијански крај, тј. православне вернике у том крају.

За вернике из Ниша то укрепљење састоји се у утешној чињеници да неће бити лишени православних пастира, чак и услед потпуног отпадања њиховог свештенства од Православља, започетог ових година, а у наредним предстојећим тешким временима најављиваног мрачним плановима везаним за наводну прославу јубилеја поводом издавања „Миланског едикта“, иза које у самој ствари стоје најцрњи унионистички, антицрквени и антихришћански циљеви папофилних епископа и свештеника у редовима клирика Београдске патријаршије.

Зато је и Његово Преосвештенство у беседи подсетио да је смисао окупљања верних светосаваца у катакомбу не само искање духовне опскрбе и укрепљења, већ и акт супротстављања свим антицрквеним и антиправославним појавама, које своје полазиште имају, на велику жалост, у самом врху Београдске патријаршије. Владика Артемије је стога у беседи навео да верници нису само дошли у катакомбу да се Богу помоле и прославе празник Духова, већ да су управо сви верници наших катакомби они који се са нама труде „да одржимо нашу веру Православну неупрљану, неокрњену, ненарушену било каквим заблудама и јересима, ма како да се оне зову: екуменизам, папизам и некако друкчије. Вера Православна је једина вера која спасава…“

Остатак пастирског обраћања Његовог Преосвештенства доносимо у прилогу овог извештаја.

Инфо служба

Овде прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији: