Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Духовски понедељак и Свети Апостоли Вартоломеј и Варнава у Бадовинцима

Духовски понедељак и Свети Апостоли Вартоломеј и Варнава у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

„Прави пријатељ моли се Богу за пријатеља свога. Прави пријатељ брине сe o спасењу душе пријатеља свога. Одвраћати пријатеља од лажних путева и управљати га на пут истине — то је драгоцено пријатељство. Светитељи Божији најбољи су пријатељи људи. Два младића, Варнава и Павле, били су пријатељи док су заједно ходили у школу Гамалилову.

Када Варнава постане хришћанином, он се истрајно и плачевно молио Богу, да и Павлу Бог просветли разум и окрене срце, да би и он постао хришћанином. Често је Варнава говорио Павлу o Христу Господу, но Павле му се ругао и сматрао га заведеним. Господ благи пак није оставио молитве Варнавине без плода. Господ благи јавио се Павлу и обратио га c пута лажи на пут истине.

Обраћени Павле тада паде пред ноге свога пријатеља и узвикну: „О Варнаво, учитељу истине, сад сам се уверио, да је истина што си ми o Христу говорио!“ Заплака се Варнава од радости и загрли свога пријатеља. Пријатељ спасе душу пријатеља свога усрдном молитвом. Да је Варнава успео да постави Павла за цара римског, мање би му учинио него што је молитвом успео да га приведе истини“. Свети Владика Николај.

На Духовски понедељак Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима.

Епископу Артемију су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

Протосинђел Варнава је спремио славски колач и жито у спомен Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве, и прославио свој имендан.

Епископ Артемије је честитао оцу Варнави имендан у својој беседи: „Данас наш отац Варнава, он слави свој свети имендан и зато смо и пререзали овај славски колач. Нека би Господ дао молитивама Светог Апостола Варнаве и теби оче Варнава те силе са висине, силе Духа Светога који испуњава и надахњује све следбенике Христове, да се и ти угледаш на Светог Апостола Варнаву, на сина Утехе како су га звали, јер то и значи име Варнава „син Утехе“, онај који иде и теши оне који су ожалошћени, који су увређени, који су обесправљени.“

Након Свете Литургије настојатељ Катакомбе у Бадовинцима јеромонах Симеон, уприличио је трпезу љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.