Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Духовски понедељак у Бадовинцима

Духовски понедељак у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

Тешећи своје ученике, Господ говори да је за њих боље да се Он вазнесе на небо. Јер, вазневши се, Он ће уместо себе послати Утешитеља − Духа. Дух Свети је сишао и борави у Цркви вршећи у сваком верујућем човеку дело Христово. Сваки Хришћанин је причесник Духа. То је у тој мери неопходно да се може рећи да није Христов онај ко нема Духа.

Погледај и ти добро и утврди да ли је у теби Дух благодати? Јер, Он не остаје код свих. Дешава се и да Он оде. Ето види: прво долази дух покајања и Хришћанина учи обраћењу Богу и исправљењу живота. Завршивши своје дело, дух покајања Хришћанина предаје духу светлости и чистоте коме, најзад, следи дух усиновљења. Особеност првога је − трудољубива ревност; другога − топлина и сладосно горење срца; а трећег − осећање синовства, по коме из срца излазе уздаси к Богу; „Авва оче!“ Види на коме се од тих степена налазиш. Ако те нема ни на једном, побрини се и потруди око себе. Свети Теофан Затворник

На други дан Педесетнице, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

И овог пута велики број верног народа окупио се у катакомби посвећеној Светом Краљу Милутину, на духовном сабрању.

Владика Артемије је одржао празничну беседу, а након тога одржана је трпеза љубави коју је приредио јеромонах Симеон, настојатељ катакомбе, са својом братијом у Христу.

Инфо служба