Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Духовски понедељак у Бадовинцима

Духовски понедељак у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

Тешећи своје ученике, Господ говори да је за њих боље да се Он вазнесе на небо. Јер, вазневши се, Он ће уместо себе послати Утешитеља − Духа. Дух Свети је сишао и борави у Цркви вршећи у сваком верујућем човеку дело Христово. Сваки Хришћанин је причесник Духа. То је у тој мери неопходно да се може рећи да није Христов онај ко нема Духа. Погледај и ти добро и утврди да ли је у теби Дух благодати?

Јер, Он не остаје код свих. Дешава се и да Он оде. Ето види: прво долази дух покајања и Хришћанина учи обраћењу Богу и исправљењу живота. Завршивши своје дело, дух покајања Хришћанина предаје духу светлости и чистоте коме, најзад, следи дух усиновљења. Особеност првога је – трудољубива ревност; другога – топлина и сладосно горење срца; а трећег – осећање синовства, по коме из срца излазе уздаси к Богу; „Авва оче!“ Види на коме се од тих степена налазиш. Ако те нема ни на једном, побрини се и потруди око себе. Свети Теофан Затворник

На Духовски понедељак Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Епископ Артемије се обратио верном народу пастирском беседом:

Многи незнабошци који су пострадали, који су посматрали страдање појединих мученика видећи њихову непоколебиву веру да за ту веру и живот свој дају постајали су хришаћни и такође страдали од мучитеља. Ту снагу коју је Црква Христова добила на дан Педесетнице то је снага Духа Светога. Она и до данас надахњује свакога хришћанина јер на свакога крштенога човека силази Дух Свети у време његовога крштења у светој тајни крштења. Тада он постаје хришћани, постаје христоносац и духоносац и Дух Свети помаже нашем духу, нашој души да испуни заповести Божије и да се окити и украси венцем врлина хришћанских које је Господ заповедио нама људима да чинимо.

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави, коју је спремио настојатељ Катакомбе у Бадовинцима јеромонах Симеон, са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.