Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Двадесета недеља по Духовдану у Барајеву

Двадесета недеља по Духовдану у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Христос је дошао да растера један прастари страх људи, но и да донесе један нови страх за оне који греше. Стари страх људи јесте страх од телесне смрти; нови страх треба да буде страх од душевне смрти; и овај страх Христос је обновио и појачао. У страху од телесне смрти људи призивају сав овај свет у помоћ; утврђују се у овоме свету, шире се у овоме свету; грабе овај свет, да би само осигурали што дужи опстанак свога тела, што дужи и што безболнији.

Безумниче, рећи ће Бог телесном богаташу а духовном сиромаху, ову ноћ узећу душу твоју од тебе; а што си приправио чије ће бити (Лк. 12, 20)? Безумником, дакле, назива Господ онога ко има страх за тело а нема страха за душу. И још је Господ рекао: нико не живи оним што је сувише богат (Лк. 12, 15). Него чиме живи? Живи Богом, који Својом речју оживљава душу, а душом тело.

Својом речју Господ Исус је васкрсавао и васкрсава грешне душе, умрле душе још пре телесне смрти. И уз то је још обећао да ће васкрснути и мртва тела умрлих људи. Опраштањем греха, Својом животворном науком, и Својим пречистим телом и крвљу Он је васкрсавао и васкрсава мртве душе. А да ће на крају времена васкрснути и мртва тела, Он је то потврдио како Својим речима, тако и делом васкрсавања неких мртвих још за Свога живота на земљи, као и Својим сопственим васкрсењем“.

Двадесету недељу по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, у манастиру посвећеном Светом Јустину Ћелијском.

Његовом Преосвештенству су саслуживали протосинђел Варнава, протосинђел Иринеј, јеромонах Игњатије, јерођакони Дамјан, Паладије, свештеници Жељко и Ђорђе, и ђакон Жељко. Овом приликом је Епископ Артемије произвео у чин протојереја свештеника Ђорђа, који је постао клирик Епархије у Егзилу. На Светој Литургији био је присутан велики број верника.

Епископ Артемије се обратио верницима беседом и дао смернице како да сачувамо нашу веру:

„Како и каже апостол Павле не дај те се завести другим и лажним учењима. И данас браћо и сестре, православна вера је нападнута са многих страна, од многих јеретика, од екуменизма, од папизма, од глобализма и осталих измишљотина човечијега ума. А ми, ми смо позвани браћо и сестре, да ту веру православну, веру коју су проповедали свети апостоли, свети Оци, наш свети Сава који нам је оставио то у аманет, да чувамо и да држимо – непоколебиво, неупрљано, неокаљано, неумањену него онако како смо примили тако да предамо нашим млађим покољењима, нашој деци и омладини како би се име Божије славило и у нашој земљи и у нашим домовима у све године и векове које су пред нама до Страшнога Суда.“

После Свете Литургије на трпези љубави коју је припремио настојатељ манастира протосинђел Наум са својом братијом, укрепили су се сви присутни монаси и верници.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.