Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Двадесет и пета недеља по Духовдану у Дежеви

Двадесет и пета недеља по Духовдану у Дежеви

Print Friendly, PDF & Email

„Ономе који га је упитао како да се спасе, Господ је узвратио питањем: Шта је написано у закону? Како читаш? (Лк. 10, 26). Тиме је показао да се за решење свих недоумица треба обраћати речи Божијој. Да, пак, не би било недоумица, најбоље је читати Божанско Писмо. Читај са пажњом, расуђивањем, саосећањем, повезујући све са својим животом: оно што се тиче мисли – испуњавај у мислима; што се тиче осећања – осећањима и расположењима, а што се тиче дела – делима.

Онај ко слуша реч Божију сабира светле појмове о свему што је у њему, око њега и изнад њега. Он себи разјашњава обавезе у односима који се јављају у животу, те света правила, као драгоцене бисере, ниже на нит савести која му, затим, тачно и одређено указује како и када поступати на начин који је угодан Господу. Он обуздава и страсти. Јер, читање речи Божије увек на њих делује смирујуће.

Ако почнеш да читаш реч Божију, страст ће, ма каква била, почети да бива све слабија и слабија, да би на крају сасвим ишчезла. Ко се богати знањем речи Божије, стиче над собом стуб од облака, који је водио Израиљце у пустињи.“ Свети Теофан Затворник.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Дежеви поред Новог Пазара, на двадесет и пету недељу по Духовдану.

Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

Верни народ се и овог пута окупио у великом броју, да присуствује Светој Литургији.

У својој беседи Владика се захвалио оцу Висариону што се потрудио да подигне храм посвећен светом Симеону Мироточивом:

„Благодарим Богу, оцу Висариону али и свима вама браћо и сестре који сте се потрудили заједно са њим да подигнете овај овде још недовршени, али даће Бог да се доврши, дом Божији, овај манастир посвећен светом Симеону Мироточивом јер има цркава посвећених њему, има његових задужбина али манастира који су посвећени њему у нашем народу још нема. Ово је први тај манастир који је посвећен у његову част и његово свето име. Нека би Господ молитвама светог Симеона Мироточивог и светитеља Саве и осталих светитеља из рода нашега, од њихових времена па до наших дана, до светог владике Николаја и оца Јустина Ћелијског, нека би Господ погледао милостиво на народ наш, укрепио нас на путу Божијем, на путу спасења, на путу истинског исповедања вере православне.“

Након Свете Литургије, протосинђел Висарион је припремио трпезу љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.