Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Епископ Артемије поново на Косову и Метохији

Епископ Артемије поново на Косову и Метохији

Print Friendly, PDF & Email

Недеља друга по Васкрсу је посвећена женама Мироносицама, које врло рано у први дан недеље дођоше на гроб око изласка сунца. И говораху међу собом: „Ко ће нам одвалити камен од врата гроба?“ И погледавши видеше да камен беше одваљен, а беше врло велики. И ушавши у гроб, видеше младића обучена у белу хаљину где седи с десне стране, и уплашише се. А он им рече: „Не плашите се. Исуса тражите Назарећанина, распетога. Устаде, није овде ево места где га положише. Него идите и кажите ученицима његовим“ (Мк. 16, 2-7).

Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г Артемије служио је Свету архијерејску Литургију у Жеровници, у капели посвећеној Светом Сави уз саслуживање девет свештенослужитеља, и два јерођакона. На Литургији је било присутно око двестотине верника. Било је још повода за радост, јерођакон Јаков је рукоположен у чин јеромонаха. Житељи севера Космета радовали су се овом догађају, јер отац Јаков и Евтимије су у том крају, једини чувари наше вере, и веома омиљени међу становништвом. Окупљени верници су у глас певали „Достојан“ и „Аксиос“ новом јеромонаху Јакову.

Света Литургија је била благодатна. Сви присутни су певали са монахињама. Лепо је видети толико верујућег народа, окупљеног око бастиона православља, епископа Артемија. Светој тајни причешћа је приступило много мале дечице, који су радосно стајали са прекрштеним ручицама на грудима, и чекали у реду да приме Свете тајне. Ко припремљен постом и молитвом, и уз благослов свога духовника прими Свете тајне, тај прима самога живога Христа у себе, и тако сједињени с Њим, имамо вечни живот, према Његовим речима: „Ко једе моје тело и пије моју крв стоји у мени и ја у њему“ (Јн. 6, 56). „Ко једе мене и он ће живети мене ради“ (Јн. 6, 57)

На крају Свете Литургије, Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г Артемије, одржао је беседу о женама мироносицама. Владика се осврнуо на то да су жене Мироносице одмах поверовале да је Христос Ваксрсао из мртвих, док су чак и неки Апостоли били у неверици. Оне су се показале храбрије и стаменије. Владика је рекао да су наше монахиње Мироносице, јер су и оне те, које се боре за своју веру, раме уз раме са својом браћом монасима.

После надахнуте беседе нашег Владике, отац Евтимије је све присутне позвао на трпезу љубави. Чула се и песма „Са Косова зора свиће…“, коју је окупљени народ запевао у глас. Једна девојчица је беседила „Пркосну песму“, док су друга деца запевала своме Владики, чувену Метохијску песму „Хеј црвен цвете“.

На крају се Владика Артемије опростио од верног народа, и кренуо пут Београда. Окупљени верници су са сузама у очима испратили свога епископа, у нади да ће га видети поново на овом богослужбеном месту. Али да ђаво нити једе, нити спава показало се у само предвече, када је на оца Евтимија, кренуо узурпатор Теодосије и Милија Арсовић. Теодосије је позвао једнога верника, да иде код оца Евтимија, међутим тај верник је то одбио. Инцидент који су хтели да проузрокују узурпатор Теодосије, са својим присталицама је спречен. Отац Евтимије је позвао полицију, а и верни народ је почео да се скупља код оца Евтимија и Јакова, да их одбрани ако треба и својим животима. Ово је ко зна који пут да прељубочинац Теодосије, са Милијом Арсовићем покуша да отера оца Евтимија. Сетимо се „молотовљевих коктела“, и на које све начине су покушали да застраше оце Евтимија, и Јакова. То довољно говори о каквим се људима ради.

Морамо се осврнути на чињеницу, да је тог дана прељубочинац Теодосије био у Звечану, на слави С.О Звечан, која слави традиционално Ђурђевдан, прве недеље након самога Ђурђевдана. Ту увек буду присутни високи званичници, као председник С.О Звечан, његови сарадници. Према нашим сазнањима, на тој слави је било око петнаестак људи. Вероватно је узурпатор Теодосије чуо колико се људи скупило код оца Евтимија, па је решио „хришћански“ да се обрачуна. Нека му служе на част све његове прљаве работе, које чини годинама уназад а није се зауставио ни сада.

Нека би дао Бог да и следеће године прославимо недељу Мироносица у Српском Јерусалиму, колевки православља, мајци нашој Косову и Метохији.

Инфо-служба

{flv img=“avrimg/zerovnc2_852011.png“}zerovnica_08052011{/flv}

{phocagallery view=category|categoryid=107}