Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Литургија у Љуљацима 28-11-2010

Литургија у Љуљацима 28-11-2010

Print Friendly, PDF & Email

ПРВА ЛИТУРГИЈА ПОСЛЕ РАСКОЛА

Ljuljaci5Прва Архијерејска Литургија након раскола изазваног од стране Патријарха и Синодалаца

Верници из читаве Србије и БиХ на Литургији у Љуљацима

Преко 1.000 присутних и 18 служашчих на Архијерејској Литургији

Епархија рашко-призренска обележила је почетак Божићног Поста Светом Архијерејском Литургијом у храму светог Јована Крститеља у селу Љуљаци код Горњег Милановца.

То је била прва Архијерејска Литургија Епископа рашко-призренског г. Артемија након што су Патријарх Иринеј и Синодалци пре 10-ак дана произвели раскол у Српској Цркви.

И поред тог трагичног догађаја и велике ране нанете телу Српске Цркве, Епархија рашко-призренска наставља своју духовну и пастирску мисију, следећи назначење од Бога дато и обавезу коју има пред Народом Божијим, делујући сада у условима прогонства, спровођеног од стране политичког режима и Епископа расколника, беспрекорно сједињених у своме науму, и ослоњених по потреби на безакону муслиманску Владу у Приштини.

Знајући добро да је прогон пратио Цркву од првих дана након њеног устројства на земљи (о чему многобројна сведочанства видети почев од Дела Апостолских, преко црквених Историчара, житија Светих, многобројних јереси – иконоборства, папизма, итд, све до данашњих дана – уз често препознатљиву карактеристику, спрегу световне власти и јеретика/расколника), и данас свесно и одговорно сусрећемо сва искушења и насртаје које ђаво подиже на Цркву, жалећи гонитеље, али и радујући се што нас Господ удостојава да окусимо делић страдања за Њега, знајући извесно да ”ништа није моћније од Цркве” (свети Јован Златоусти, Беседа пред изгнанство), и да Цркву Божију, по речима Христовим, ”ни врата паклена неће надвладати” (Мт 16, 18).

Из те свести, и из изобилне благодати Божије, произилази неописива радост коју осећају прогоњени за Христа.

Та радост и благодат била је препознатљива и опипљива, да се повратимо у наше дане, у манастиру Дубоки Поток пре неких недељу дана, како током Архијерејске Литургије, тако и у тренуцима претњи, насиља, шиканирања, избацивања – спровођених од стране тзв. Косовске полиције, уз надзор, руковођење и ”благослов” расколничког узурпатора трона Епархије рашко-призренске; била је присутна у хотелу Ројал у Краљеву, где је Епископ Артемије са својим монаштвом и многобројним народом, који је долазио да изрази подршку прогнаном Епископу и испроси благослов од њега, прослављао 50-годишњи јубилеј примања монашке схиме; била је изобилно присутна и на Архијерејској Литургији у Љуљацима, где се окупило преко 1000 верника из свих крајева Србије, као и из Босне и Херцеговине, да заједно са Преосвећеним Артемијем и његовим монаштвом узнесе молитве Богу и добијe благослов за почетак Божићног Поста.

Насупрот те радости, која и у гоњењима изобилује, од стране гонитеља излива се само мржња, злоба, завист, непријатељство, лукавство, сплетке, интриге, перфидност, и слично, са циљем искорењивања прогоњених. Разлика у духу видљива је свакоме оку.

Монаси Епархије рашко-призренске, по благослову Епископа Артемија, обављају свакодневна богослужења у својим обиталиштима, а на Архијерејској Литургији у Љуљацима уз надлежног Епископа саслуживало је 17 јеромонаха и јерођакона.

Инфо служба

Епархије рашко-призренске