Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Епископ Артемије у Барајеву

Епископ Артемије у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву одслужена прва Архијерејска Литургија

На Лазареву суботу, 16/3. априла текуће године, у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, одслужена је прва Архијерејска Литургија. Литургију је служио Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије. Преосвећеном Владици саслуживало је 6 јеромонаха и 2 јерођакона. Светој Литургији присуствовало је бројно монаштво епархије у егзилу и око 250 верника из свих крајева Србије. Окупљеном верном народу се надахнутом беседом обратио Владика Артемије говорећи о преславном чуду васкрсења Лазара четвородневног из гроба.

После свете Литургије братство манастира је за све присутне приредило пригодно послужење. За време послужења народ се, песмама о Косову, још једном нахранио духовном храном родољубља и уједно узнео Господу молитву да окупатор напусти Свету Српску земљу. Уследило је заједничко фотографисање Владике и присутног народа и појање многољетија после чега је Владика кренуо на пут, праћен једним делом пута од мноштва народа Божијег. Дивно је било видети слику испраћаја Владике из манастира, слику каква се често виђала у првим вековима хришћанства, када је верни народ, у великом броју, са песмом и радошћу дочекивао и испраћао свог архипастира. Љубав према свом пастиру у тим тренутцима била је у ствари одраз љубави према Богу.

Радост народа у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског је тог празничног дана заиста била слична радости првих хришћана и радости јеврејске деце при уласку Господа у Јерусалим. Судећи по тој радости, тј. љубави коју је верни народ испољио према свом пастиру при боравку у Барајеву, с правом се може рећи да је жива душа српског народа и да ће Господ на љубав одговорити љубављу, тј. учинити да Православље ускоро савлада и триклету јерес екуменизма. Амин. Боже дај.

Инфо служба

 

 

Овде можете прочитати транскрипт беседе изговорене на Литургији у Барајеву.