Почетна / САОПШТЕЊА / 2011 / Фалсификована петиција на северу Косова

Фалсификована петиција на северу Косова

Print Friendly, PDF & Email

Након недавне посете Епископа рашко-призренског Артемија Косову и Метохији, када је у Недељу Мироносица служио у Светосавској катакомби у Жеровници, настала је паника у редовима безаконика-узурпатора, који своје безакоње покушавају да „озаконе“ покривајући га ауторитетом свештене мантије.

Већ исте вечери, након одласка Епископа Артемија, успаничени локални свештеници почели су да хушкају народ против двојице монаха, који већ месецима служе Христу у Светосавској катакомби ревнујући „за отачка предања“. Стога су до сада већ претрпели гоњења, вређања, клевете, нападе молотовљевим коктелима, о чему је на сајту Епархије у егзилу до сада више пута писано.

Таква паника и не чуди када се има у виду да је Епископ Артемије служећи за Недељу Мироносица у Жеровници, не у храму, него у обичном шатору, и без икакве претходне припреме и обавештавања народа, имао десет пута више верника него несретник који се на безакон начин дочепао трона, уз помоћ наравно латиноумног Тријумвирата Српске Цркве, а који је истога јутра служио у оближњем храму у Звечану, посвећеном управо светом Георгију, истовремено и заштитнику града Звечана.

Пошто првобитни панични покушаји локалних свештеника да нахушкају народ како би физички протерао монахе, није уродио плодом, приступили су новој акцији – организовању потписивања тобожње петиције за протеривање монаха од стране наоружаних снага под командом шиптарске тзв. Владе у Приштини.

Слична паника изгледа да је обузела и свештенство Митрополије дабробосанске, након само једне посете клирика Епархије рашко-призренске у егзилу, за Ђурђевдан, не чак ни ради служења Литургије, већ само ради вршења чина резања славског колача. Реакција достојна високог свештеничког позива и дароване благодати?

Да су се страх и паника увукли међу свештенство и монахе верне узурпатору најбоље потврђује и реакција о. Ромила, настојатеља манастира Дубоки Поток, који је, не могавши да обузда гнев и мржњу, слао поруке упозорења Епископу Артемију – претећи му шта би га снашло уколико би поново дошао у своју Епархију!

Не сведочи ли и ова, међу многим другим ситуацијама последњих месеци, о суноврату монаха који следују несретном узурпатору?

И заиста, од недавног доласка Епископа Артемија на Косово и Метохију (за Недељу Мироносица) у редове узурпатора зацарио се немир. Тај немир додатно је појачан сталним дојавама да је Епископ Артемије опет ушао у Епархију, или да се спрема да поново дође, те они не могу да се смире јурећи од места до места, у намери да омету оно чега се толико плаше.

Стога је у том циљу сплеткама и интригама и организовано потписивање тзв. Петиције за протеривање монаха са Косова и Метохије.

 

shara2

 

Ево шта о томе пише о. Евтимије обраћајући се међународним представницима на Косову и Метохији, ради обезбеђења и заштите основних права:

„Надали смо се да ће после три напада на монахе у врло кратком периоду да се открију починиоци и наредбодавци. Наглашавамо да ово није међуетнички случај, и још да није у питању сукоб, већ прогон – са џелатом на једној и жртвом на другој страни.

Неслагања по питању црквених ставова је једно, али физичко угрожавање је нешто сасвим друго. Међутим, видећемо даље да је форма притиска прешла у озбиљну фазу црквено-политичког прогона, што је сасвим треће и главни разлог нашег обраћања вама за помоћ.

Предвиђања о наставку притисака на нас се остварују, овога пута покушава се пребацивање лопте са криминалног на „легални“ црквено-политички терен. Наиме, после посете митровачког свештеника власнику локалне телевизије у Жеровници, овај је обезбедио кола и људе који су ишли по селу и скупљали потписе против нас.

Касније се, како чујемо, акција проширила и до Косовске Митровице. Консултовали смо адвоката о основаности овакве акције и он је потврдио да је оваква петиција законски неутемељена и ништавна. Ми смо у својој приватној кући, коју смо у међувремену легално купили, и никако не угрожавамо друге, јавни морал, ред и мир. Наша верска опредељења су наша лична ствар, уставом и законом гарантована и додатно потврђена Европском конвенцијом о заштити људских права.

Оно што запрепашћује и питамо се како је могуће у једном савременом цивилном друштву, да се оваква Петиција са позивом на протеривање људи (ма ко они били) медијски пласира и подржава од локалних телевизија на северу Косова, што се онда претвара у јавни, медијски позив на линч…

Као што се види против нас је покренут читав црквено-политички и медијски апарат.

Неко би помислио да су у друштву опасни терористи а не два монаха. Да контрадикторност буде већа, на нас су бачени коктели, слате претње, нахушкан народ, покренуте институције, чиме су угрожена не само наша најосновнија грађанска и верска права већ и безбедност.

На крају да додамо да су тензије због ових црквених дешавања у народу значајне и да је много људи укључено у ово, директно или индиректно.

Због тога тражимо политичко-правну и безбедоносну заштиту, како због преживљених тако и због очекиваних будућих притисака и насртаја на нас“.

 

shara2

 

Ради потпунијег обавештавања у наставку доносимо и комплетан текст Саопштења о потписаној Петицији, које је данима емитовано на локалиним телевизијама.

„У месној заједници Жеровница мештани су потписали петицију у којој траже од СПЦ, полиције, начелника округа, министра полиције Србије и општине исељавање Артемијевих рашчињених монаха са своје територије. Петицију је потписало 99% становника од укупно пет села: Жеровница, Банов До, Дољани, Сендо и Житковац, зато што врше злоупотребу симбола и обележја СПЦ-а на шта ни по закону ни по канонима немају право јер се ради о лицима која су рашчињена и изопштена из цркве, а и ремете јани ред и мир, јер се врше богослужења у приватној кући, а по закону кућа је место за становање и није верски објекат, нити ће икада ући у регистар цркава и верских заједница. Мештани села Жеровнице и околних села потписаном петицијом су замолили све надлежне институције да реагују хитно на потписану петицију. Месна заједница Жеровница“.

Није тешко препознати кухињу из које долазе овакви текстови-Саопштења, јер смо до сада већ навикли да нас исти засипају лажним демантијима, вестима, обавештењима, клеветама, апелима за помоћ Народним кухињама (које су се вештом управом изгледа претвориле у црну рупу која гута новац)… – којима је циљ само да доведу јавност у забуну, како би се у пометњи која се ствара остварио што већи „лов у мутном“.

 

shara2

 

На адресу Редакције недавно је стигао транскрипт разговора који је вођен са једним од учесника у прикупљању потписа за Петицију.

И само из овога кратког транскрипта може се стећи довољно јасна слика о карактеру и моралу иницијатора и организатора Петиције, који су се, нажалост, огрнули свештеном мантијом, како би под њеним ауторитетом могли неометани и лагодније да врше вољу „Оца Лажи“ (Јн. 8, 44).

Подаци о пошиљаоцу доњег транскрипта познати су Редакцији.

Уредништво

 

ФАЛСИФИКОВАНА ПЕТИЦИЈА ЗА ПРОГОН ВЕРНОГ МОНАШТВА ИЗ ЖЕРОВНИЦЕ

 

Неколико дана након прикупљања потписа у Жеровници надомак Косовске Митровице, где се налази једна од катакомби верног монаштва епархије рашко-призренске, један из групе људи која је учествовала у прикупљању потписа осетио је потребу да се отвори и исприча како се ту обрео, што је и учинио.

У наставку следи транскрипт тога разговора. О „носиоцима петиције“ сведочанство које следи је из „прве руке“, а у интересу заштите овога учесника, он ће у даљем тексту бити назван само „Учесник“.

 

shara2

 

Учесник: Нисам знао о чему се ради, не бих ишао. Веруј ми… Не волим да се уплићем у то, нити ме занима!

Саговорник: Јесте ли стварно сакупили толико тих потписа или је то лаж?

Учесник: Оно ишли су, шта знам, али… Неко је потписивао неко није…
(Цитат из Обавештења које је емитовано на телевизијама: „петицију је потписало 99% становника од укупно пет села…“. Међутим, чак и да су сви становници потписали, а нису, треба знати да у тим селима живи велики број младих људи и деце, тако да је немогуће да буде 99% пунолетних становника, који једино као такви имају право да то потписују).
Ево, сад кад мало боље погледаш, долази и овај, ааа… Отуд овај… Папа? Како беше…

Саговорник: Папа, да. То је и циљ.

Учесник: …Православље, знаш шта је то!? Само ти име каже! Видео сам после на интернету како подржавају Артемија и све то… Погледао сам и оно на фејсу и сад видим шта је и како је.

Саговорник: Е… Буквално помажу, тим потписима, да Папа дође у Србију и да дође до уједињења са католицима.

Учесник: Да, да! …Ево, и отац ми је причао после шта је све Артемије учинио за Косово. Колико је помагао, штитио.

Саговорник: Тако је! А они нека дају одговор на једно једино питање, која је његова кривица? Шта је то погрешно Владика Артемије урадио па су га рашчинили и протерали?

Учесник: Само да би га избацили, све је намештено…

Ево, веруј ми, кад смо ишли оно по кућама, од куће до куће, тек сам после схватио шта је како је и о чему се заиста ради. Кад смо стигли до Дољана, хтео сам да се вратим кући! И не пада ми на памет више, ако ме позове, да опет одем!

Саговорник: А ови људи који су још ишли по те потписе, јел знају они јадници по шта су ишли? Јесу ли биле неке дневнице или шта…?

Учесник: Била је дневница, да будем искрен…

Саговорник: И колико, молим те?

Учесник: А? Само, молим те, да ово не чују остали и Шони! По двадест евра нам је дао.
(Шони је власник локалне телевизије из Жеровнице, која је недавно почела да ради. Своју хришћанску ревност показује тиме што се на тој телевизији од програма приказују једино голишави турбо фолк извођачи, иначе најнижег ранга, који својим песмама и појавом симулирају блуд, разврат и распустан живот. Према тврдњама многих та телевизија је донедавно емитовала чак и еротске огласе и хот лајн бројеве телефона). Па и Шони нема појма. Преварили су га као што су и мене преварили. Као и мене што је навук’о причом, па паре, ово-оно, не знаш о чему се ради и, ево сад, кад одем кући не престајем да размишљам о томе где сам ишао и шта је то било…

Саговорник: Није то далеко. Иди сам у Жеровницу, у ту кућу где су монаси и сам види шта је и како је. Немој да те лажу.

Учесник: Да…

 

shara2

 

Обавештење о Петицији, које је неколико дана емитовано на поједним локалним телевизијама, имало је извесног одјека.

Текст Обавештења написан је са пуно лажи (једна од најтежих лажи јесте да да су монаси изопштени из Цркве, а користе се њоме како би оправдали своје безакоње пред народом) и правних грешака, па је његов аутор подложан кривичном гоњењу. Писан начином који не сведочи мир, а „у име мира“, обелодањује каквим се све средствима манипулише полуинформисаним или потпуно неинформисаним лицима, која чак и као таква не остају дуго у заблуди, јер их срце и савест призивају истини и покајању.

Надајмо се само да ће обманутих бити све мање. Са тим циљем објављује се овај транскрипт аудио записа који ће, једино уколико то врховни правни органи буду инсистирали, бити дат на преслушавање искључиво надлежним лицима, а у циљу заштите Учесника групе, који је преваром и новцем придобијен за тај посао.