Почетна / АРХИВА / Гучево високо и широко дочекало је Осму Гучевску Литију

Гучево високо и широко дочекало је Осму Гучевску Литију

Print Friendly, PDF & Email

СПОМЕНИК

По благослову владике Ксенофонта, Свесрпска народна организација “СРБИ НА ОКУП“ обележила је успомену на надчовечанску издржљивост и огромну жртву коју су поднели наши часни преци на Гучеву у једној од највећих битки србске војске у Првом светском рату.

литија

У суботу, 04. 09. 2021. г, у 10,00 часова, у Бањи Ковиљачи испред музеја “Меморијална галерија битка на Дрини“ кренула је литија у славу и хвалу Господу и част и пошту нашим часним прецима, који су дали своје животе за Крст Часни и слободу златну у Првом светском рату. Са Крстом, барјацима, иконама, заставама, са песмом и молитвом, литија је прешла  десет километара.

Плато

По доласку код спомен костурнице на Гучеву, негде око 13 часова, после кратког предаха и послужења за учеснике Литије и осталог народa који je присуствовао обележавању, владика Ксенофонт са више јеромонаха служио је парастос гучевским јунацима.

парастос

После парастоса одржана је академија, где се уз беседе, песму и гусле, подсетило на велико дело и страдалништво најблиставијих изданака једног богобојажљивог и непокорног србског нараштаја, а уједно упутила порука свеколиком Србству: “Ћутањем се издаје Бог, па се ћутањем издаје и Отаџбина.“

музеј

Oбележавање битке на Гучеву нема за циљ да од заборава сачува гучевске јунаке, јер њихова имена су записана у Вечној књизи и они живе докле сунце греје, већ да подсети Србе на вредности – врлине тих див јунака, а које смо ми данас као народ изгубили. Те врлине које су некада красиле Србе и задивиле цео свет су: чврста и јака вера у Бога и његову помоћ, упорност, истрајност, храброст, јунаштво, снага, издржљивост, пожртвовање и пре свега врлина над врлинама, љубав. Љубав према Богу и вери својој, према земљи и народу своме, према породици и огњишту своме, љубав за коју су и своје животе дали.“Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за ближње своје“(Јн. 15, 13). Овим малим Богоугодним делом, упућује се порука свеколиком Србству да треба да одбаци равнодушност која га је обузела и да буде достојан својих предака. Како се односимо према прошлости, таква нам је будућност!

академија 1

Срби, постанимо поново достојни својих предака спремних да устану и бране оно што им је најсветије без страха од осуде и без страха од смрти. Небеска Србија гледа на нас и очекује да покажемо веру, храброст и чојство.

академија

Како радили, тако нам Господ помогао!
Догодине у Призрену!

крај деца

 

Извор: Свесрпска народна организација “СРБИ НА ОКУП“