Почетна / АРХИВА / Хиротонија хорепископа липљанског и ужичког Ксенофонта (Томашевића)

Хиротонија хорепископа липљанског и ужичког Ксенофонта (Томашевића)

Print Friendly, PDF & Email

На седници Епархијског савета Епархије  рашко-призренске у егзилу, одржане у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског, 22. августа 2020. године, на предлог Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског Г. Г. Артемија, Епархијски савет је једногласно извршио избор високопреподобног Архимандрита Ксенофонта (Томашевића), настојатеља манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама за хорепископа, са титулом липљански и ужички.

Eпископска хиротонија богољубезњејшег архимандрита Ксенофонта, изабраног хорепископа липљанског и ужичког, обавиће се у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама, у недељу, 20. септембра 2020. године, са почетком у 8:00 часова. Претходног дана, 19. септембра 2020. године обавиће се чин наречења новоизабраног Хорепископа, са почетком у 16:30.

 

 

КРАТАК ЖИВОТОПИС АРХИМАНДРИТА КСЕНОФОНТА (ТОМАШЕВИЋА)

 

Богољубезњејши Архимандрит Ксенофонт (световно Ненад) Томашевић, изабрани хорепископ липљански и ужички, рођен је 25. децембра 1975. године у Сиску, Р. Хрватска, од оца пок. Неђељка и мајке Душанке, у породици крајишких Срба. Основну школу и гимназију завршио је у Петрињи, где је, у тешка ратна времена, 1994. године уписао и студије Енглеског језика и књижевности на тадашњем Филозофском факултету у Петрињи.

Вихор ратних дешавања и тешко страдање крајишких Срба у злочиначком подухвату званом “Олуја“ доводе студента Ненада и његову породицу у Србију, где он наставља студије Енглеског језика и књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Приштини.

  1. априла 1997. године, као апсолвент ступа у манастир Високи Дечани за искушеника и предаје са на духовно руковођење свом духовном оцу, Епископу Артемију. На бденију, уочи Св. Краља Стефана Дечанског, у новом ратном вихору и страдању Срба на Косову и Метохији, искушеник Ненад прима завете мале схиме и на монашењу добија монашко име Ксенофонт, по преподобном Ксенофонту Цариградском.
  2. децембра 2004. Епископ Артемије рукополаже монаха Ксенофонта за јерођакона у манастиру Високи Дечани, а 19. децембра 2006. године за јеромонаха у манастиру Грачаница.

На Петровдан, 12. јула 2012. године, отац Ксенофонт произведен је у чин протосинђела у манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима и постављен за настојатеља манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама.

  1. августа 2020. године у манастиру Св. Првомученика и Архиђакона Стефана у Грдовићима, о. Ксенофонта је владика Артемије произвео у чин Архимандрита, а на седници Епархијског савета, 22. августа 2020. године архимандрит Ксенофонт једногласно је изабран за хорепископа липљанског и ужичког.

Инфо служба