Почетна / КАТАКОМБЕ / Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

Икона Пресвете Богородице Тројеручице је најпоштованија Богородичина икона у српском народу. Светој икони Тројеручици посвећен је мушки манастир епархије у егзилу у Мушветама на Златибору. На дан храмовне славе, 12/25. јула, у овом манастиру се традиционално одржава Сабор младости и родитељства. Са благословом Епископа Артемија сабор организује Свесрпска народна организација „СРБИ НА ОКУП“. Овогодишњи Сабор младости и родитељства, шести по реду, започео је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и још 10 свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је монаштво епархије и око 350 верника из свих крајева наше земље. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у славу и част Пресвете Богородице принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Горан Јовановић из Јагодине, Ненад Крстић из Чајетине и Милунка Брковић из Ужица. За идућу годину пријавили су се: Милош Стефановић из Ариља, Ђорђе Дробњаковић и Радивоје Гулан из Ужица.

Присутном народу архипастирском беседом обратио се Владика Наум. У својој беседи Владика Наум је најпре говорио о историји и чудесима Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, а затим нагласио:

”Пресвета Богородица помоћи ће, браћо и сестре, ако се ми трудимо, ако вршимо заповести Господње, ако сачувамо своју веру и делима је потврдимо, ако имамо Православље и правоживље. Ако ли одступимо од праве вере, одступиће од нас и Мајка Божија, моћна заштитница наша. Тада постајемо лак плен ђаволски, постајемо робови његови. Да нас Господ сачува од таквог искушења. Због тога, браћо и сестре, чувајмо своју веру, идимо путем Православља, путем светих отаца наших, путем светога Саве и свих светих из рода нашег, па ће Мајка Божија бити са нама, па ће нам Господ када одемо из тела дати Царство Своје и наћи ћемо се тамо где је свети Сава данас и сви свети из рода нашег.“

Након Литургије, од стране братства манастира и овогодишњих домаћина славе, приређена је трпеза љубави за све присутне.

Уследила је традиционална Духовна академија. Уводну реч на академији дао је Владика Артемије. На академији су учествовали: Марко Пејковић (са радом на тему ”Друштвено-историјски и сотериолошки смисао породице”), Десанка Крстић (са пригодном речју на тему „Српска мајка“), гуслар Радован Шојић и најмлађи светосавци са својим рециталима и песмама. На крају академије подељене су награде мајкама које су родиле троје и више деце.

Мајке са троје деце добиле су на поклон плакету и књигу „Породица – домаћа Црква“ са посветом Владике Артемија. Мајке са четворо деце добиле су плакету, књигу и посребрени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Мајке са петоро и више деце добиле су плакету, књигу и позлаћени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Орденом  Тројеручице организатор сабора је симболично одао признање дивним и храбрим српским мајкама које рађају и гаје децу у наше претешко време, по угледу на мајку девет Југовића.

После доделе награда мајкама уследило је заједничко фотографисање Владика и дечице чиме је и завршено овогодишње саборовање у Мушветама, саборовање које, поред молитве и благодарења Богу, има за циљ духовну и биолошку обнову српског народа кроз указивање младима на светост, лепоту и потребу брака и родитељства.

Инфо служба

 

 

 

 

СПИСАК МАЈКИ ПО БРОЈУ ДЕЦЕ:
МАЈКЕ СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ

1. Марија Жуњанин, Трстеник, 3 деце
2. Жаклина Петрушевић, Београд, 3 деце
3. Мира Тодоровић, Лучани, 3 деце
4. Наташа Корићанац, Лучани, 3 деце
5. Ивана Мујић, Футог, 3 деце
6. Босиљка Костић, Пирот, 3 деце
7. Јелена Стојановић, Лесковац, 3 деце
8. Мирјана Вуловић, Звечан 3 деце
9. Славица Јошић, Беч, Аустрија
10. Слађана Петровић, Беч, Аустрија, 3 деце
11. Снежана Јанићијевић, Беч, Аустрија, 3 деце
12. Гордана Владић, Беч, Аустрија, 3 деце
13. Радица Пиперац, Луцерн, Швајцарска, 3 деце
14. Мирјана Марјановић, Минхен, Немачка, 3 деце
15. Војинка Новаковић, Лудвигсбург, Немачка, 3 деце
16. Јасна Којић, Краљево, 3 деце
17. Јелена Трбовић, Макомб, САД, 3 деце
18. Марија Јованић, Београд, 3 деце
19. Лепојка Ђуровић, Београд, 3 деце
20. Нада Ђуповац, Шабац, 3 деце

МАЈКЕ СА ЧЕТВОРО ДЕЦЕ

1. Марина Илић, Београд, 4 деце
2. Дијана Славујевић, Батајница, 4 деце
3. Јелена Петровић, Барајево, 4 деце
4. Ана Петронијевић, Голово, 4 деце
5. Дарка Радић, Готовуша, Штрпце, 4 деце
6. Татјана Станковић, Шабац, 4 деце

МАЈКЕ СА ПЕТОРО И ВИШЕ ДЕЦЕ

1. Зорица Миловановић, Вирцбург, Немачка, 6 деце
2. Драгана Милошевић, Косјерић, 6 деце