Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

Икона Пресвете Богородице Тројеручице је најпоштованија Богородичина икона у српском народу и једна од најпоштованијих у Православљу. Светој икони Тројеручици посвећен је мушки манастир епархије у егзилу у Мушветама на Златибору. На дан храмовне славе, 25. јула, у овом манастиру се традиционално одржава Сабор младости и родитељства. Организатор је Свесрпска народна организација „СРБИ НА ОКУП“. Овогодишњи Сабор младости и родитељства, осми по реду, започео је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, и још 13 свештенослужитеља Епархије. Овом свештеном сабрању присуствовало је око 400 верника из свих крајева наше земље. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у славу и част Пресвете Богородице принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Ненад Кнежевић, Немања Ђорђевић, Милорад Борисављевић, сви из Ужица, и Војинка Новаковић из Лудвиберга (Немачка). За следећу годину пријавили су се Ужичани: Марко Смиљанић, Биљана Јерић, Снежана Димитријевић, Александра Прљевић и Владислав Рибаћ.

Присутном народу архипастирском беседом обратио се Владика Максим. У својој беседи Владика Максим је најпре говорио о значају и чудесима Иконе Пресвете Богородице Тројеручице за српски народ а затим је поучио присутни народ:

“Наше данашње саборовање, које је постало већ лепа традиција, представља начин на који се и ми Срби полако враћамо том дубоком црквеном, светосавском и Немањићком предању, особито поштовања Пресвете Богородице и Њених светих икона. Молитвена душа јеванђелског живота, каже св. Јустин Ћелијски. Управо и ми православни хришћани у овим тешким временима не треба да се лењимо већ да знамо да у Пресветој Богородици имамо ту неуморну заступницу и да нас од помоћи, Њене усрдне помоћи нама дели само тај зид нашег немара, наше лењости у молитви. Да се не лењимо, већ знајући да је Пресвета Богородица та брза Помоћница свима који јој се обраћају, да и ми непрестано настојимо да се вежбамо у тој ревности за молитву и Богу, а посебно Пресветој Богородици нашој брзој заступници. Нека нас Господ у таквом подвигу, у таквом лепом побожном јеванђелском предању и обичају укрепи како би и ми молећи се Мајци Божијој имали свагда Њено заступништво, Њену помоћ, Њен благослов и како би Њоме вођени и руковођени достигли у живот вечни и Царство Небеско. Амин. Боже дај.“

Након Литургије, од стране братства манастира и овогодишњих домаћина славе, приређена је трпеза љубави за све присутне.

Уследила је традиционална Духовна академија. Уводну реч на академији дао је Епископ Ксенофонт. Уследили су химна светом Сави и пригодни рецитали и песме малих светосаваца. Јереј Славен (Стевановић) одржао је предавање на тему: „Духовна љубав оца и сина“, Петар Узуновић, изложио је рад на тему „Православно васпитање деце, очеви и синови“, а Себастијан Шјуберг из Шведске је изложио рад на тему: „Од западног нихилизма до очинства“. На крају академије подељене су награде мајкама које су родиле троје и више деце.

Мајке са троје деце добиле су на поклон плакету и књигу „Породица – домаћа Црква“ са посветом Владике Ксенофонта. Мајке са четворо деце добиле су плакету, књигу и посребрени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Мајке са петоро и више деце добиле су плакету, књигу и позлаћени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Орденом  Тројеручице организатор сабора је симболично одао признање дивним и храбрим српским мајкама које рађају и гаје децу у наше претешко време, по угледу на мајку девет Југовића.

После доделе награда мајкама уследило је заједничко фотографисање чиме је и завршено овогодишње саборовање у Мушветама, саборовање које, поред молитве и благодарења Богу, има за циљ духовну и биолошку обнову српског народа кроз указивање младима на светост, лепоту и потребу брака и родитељства.

Инфо служба

 

 

 

 

 

СПИСАК  МАЈКИ  ПО БРОЈУ  ДЕЦЕ:

МАЈКЕ СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ

1. Јелена Марковић, Сарајево, 3 деце
2. Инес Станојев, Товаришево, 3 деце
3. Дубравка Марковић, Суботица, 3 деце
4. Снежана Бујишић, Сомбор, 3 деце
5. Бојана Ранков, Београд, 3 деце
6. Кристина Станковић, Буковац, 3 деце
7. Сузана Јовановић, Београд, 3 деце
8. Миљана Јелић, Косовска Митровица, 3 деце
9. Милена Максимовић, Рашка, 3 деце
10. Јована Милојковић, Рашка, 3 деце
11. Александра Ранковић, Обреновац, 3 деце
12. Ана Ружић, Ужице, 3 деце
13. Александра Пушељић, Челинац, 3 деце
14. Ивана Милуновић, Лакташи, 3 деце
15. Нада Поњевић, Бања Лука, 3 деце
16. Јасна Гузијан, Бања Лука, 3 деце
17. Биљана Савић, Модрича, 3 деце
18. Александра Јовановић, Дедина, 3 деце
19. Светлана Димитријевић, Александрово, 3 деце
20. Виолета Смочилац, Београд, 3 деце
21. Тања Скрипкарун, Беч, Аустрија, 3 деце
22. Биљана Бирманчевић, Батајница, 3 деце
23. Милица Јевтић, Ужице, 3 деце
24. Данијела Јанковић, Детроит, Мичиген, 3 деце
25. Јована Николић, Нејплес, Флорида, 3 деце

МАЈКЕ СА ЧЕТВОРО ДЕЦЕ

1. Катарина Цар, Сомбор, 4 деце
2. Ивана Мујић, Футог, 4 деце
3. Мирјана Илић, Ветерник, 4 деце
4. Ивана Јањић, Рашка, 4 деце
5. Нина Суботић, Београд, 4 деце
6. Виолета Дучић, Нојштат на Дунаву, Немачка, 4 деце
7. Драгана Илић, Београд, 4 деце
8. Јелена Јованчевић, Нова Пазова, 4 деце
9. Весна Ђуровић, Сремска Каменица, 4 деце
10. Светлана Василић, Ваљевска Каменица, 4 деце
11. Снежана Маричић, Земун, 4 деце

МАЈКЕ СА ПЕТОРО И ВИШЕ ДЕЦЕ

1. Снежана Зорица, Задар, Хрватска, 5 деце
2. Јелена Симич, Зворник, РС, 5 деце
3. Ана Шјуберг, Севсју, Шведска, 5 деце
4. Виолета Петровић, Младеновац, 6 деце
5. Данијела Урин, Сивац, 8 деце