Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

Икона Пресвете Богородице Тројеручице је најпоштованија Богородичина икона у српском народу и једна од најпоштованијих у Православљу. Светој икони Тројеручици посвећен је мушки манастир епархије у егзилу у Мушветама на Златибору. На дан храмовне славе, 25. јула, у овом манастиру се традиционално одржава Сабор младости и родитељства. Организатор је Епархија рашко-призренска у егзилу. Овогодишњи Сабор младости и родитељства, девети по реду, започео је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, и још 18 свештенослужитеља Епархије. Овом свештеном сабрању присуствовало је око 250 верника из свих крајева наше земље. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у славу и част Пресвете Богородице принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Марко Смиљанић, Биљана Јерић, Снежана Димитријевић, Александра Прљевић и Владислав Рибаћ, сви из Ужица. За следећу годину пријавили су се: Милош Поњавић, Горан Милић, Александар Марковић, Милунка Брковић, сви из Ужица, Бојан Тркуља из Београда и Видосава Томовић из Чајетине.

Присутном народу архипастирском беседом обратио се Владика Максим. У својој беседи Владика Максим је говорио о значају и чудесима Иконе Пресвете Богородице Тројеручице а затим додао:

“Пресвета Богомајка јесте тај неразрушиви бедем Цркве, бедем под који и иза ког се склањамо у свим невољама, бурама и олујама овога света. Она је та наша велика Заштитница и утеха. У част Њене иконе Тројеручице у коме столује наш епархијски архијереј тиме показала да је Покровитељка и читаве наше епархије, да је Она и духовни бедем иза кога ми у сред ове екуменистичке, јеретичке, глобалистичке буре и олује можемо увек наћи заклон, уточиште, утеху и укрепљење. Зато и долазимо посебно на данашњи дан и празник по такву утеху, по такво укрепљење од Пресвете Богомајке које нека Она издејствује, исподатајствује и измоли пре свега за предстојатеља наше епархије, настојатеља ове свете обитељи преосвећеног владику Ксенофонта, његову братију, све парохијане који се овде сабирају али и за све који су се данас сабрали, који се иначе сабирају, за целу нашу епархију и Цркву, на многаја и благаја љета. Амин, Боже дај.“

Након Литургије, од стране братства манастира и овогодишњих домаћина славе, приређена је трпеза љубави за све присутне.

Уследила је традиционална Духовна академија. Уводну реч на академији дао је Епископ Ксенофонт. Уследили су и пригодни рецитали и песме малих светосаваца. Протојереј Стефан Икономоски одржао је предавање на тему: „Значај духовника за православну породицу„. На крају академије подељене су награде мајкама које су родиле троје и више деце.

Мајке са троје деце добиле су на поклон плакету и књигу „Породица – домаћа Црква“ са посветом Владике Ксенофонта. Мајке са четворо деце добиле су плакету, књигу и посребрени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Мајке са петоро и више деце добиле су плакету, књигу и позлаћени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Орденом  Тројеручице организатор сабора је симболично одао признање дивним и храбрим српским мајкама које рађају и гаје децу у наше претешко време, по угледу на мајку девет Југовића.

После доделе награда мајкама уследило је заједничко фотографисање чиме је и завршено овогодишње саборовање у Мушветама, саборовање које, поред молитве и благодарења Богу, има за циљ духовну и биолошку обнову српског народа кроз указивање младима на светост, лепоту и потребу брака и родитељства.

Инфо служба

 

Све беседе Владике Максима налазе се овде.

 

 

 

 

СПИСАК  МАЈКИ  ПО БРОЈУ  ДЕЦЕ:

 

Троје деце:

1. Љубица Андрић, Беч
2. Бојана Кузмановић, Лозница
3. Ивана Стјепић, Горњи Милановац
4. Анастасија Авдаловић, Враћевшница
5. Данијела Чемерикић, Крагујевац
6. Александра Јовановић, Лебане
7. Вања Тадић, Београд, троје деце
8. Сања Синадиновић, Београд
9. Олга Мрђа, Бања Лука, Република Српска
10. Јелена Ђукић, Ариље
11. Соња Зечевић, Београд
12. Иванка Џида, Београд
13. Тијана Паскуљ, Београд
14. Бранкица Спасојевић, Београд
15. Миланка Павловић Ивановић, Београд
16. Ивана Вуковић, Фоча, Република Српска
17. Бранка Вукосав, Невесиње, Република Српска
18. Ангелина Крга, Сомбор

Четворо деце:

1. Сузана Јовановић, Београд
2. Сандра Станојевић, Винтентур, Швајцарска
3. Ана Симоновић, Београд
4. Жељка Стевановић, Нови Сад
5. Катарина Цар, Сомбор
6. Марија Јованић, Београд
7. Сузана Сарић, Рашка
8. Александра Младеновић, Чибутковица
9. Ана Виторовић Рајић, Свилајнац
10. Љубица Стефановић, Ариље
11. Нана Шоненбергер, Каменица, Крагујевац
12. Јелена Благојевић, Шабац
13. Нада Ђуповац, Шабац
14. Слободанка Мачар, Лондон, Канада
15. Јасмина Предојевић, Хамилтон, Канада

Петоро и више деце:

1. Анита Живковић, Франкфурт, петоро деце
2. Мара Ковач, Брчко, петоро деце;
3. Невенка Радошевић, Београд, шесторо деце
4. Јасмина Трајковић, Велика Плана, шесторо деце;