Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

Икона Пресвете Богородице Тројеручице је најпоштованија Богородичина икона у српском народу и једна од најпоштованијих у Православљу. Светој икони Тројеручици посвећен је мушки манастир епархије у егзилу у Мушветама на Златибору, у коме је и седиште епархије. На дан храмовне славе, 25. јула, у овом манастиру се традиционално одржава Сабор младости и родитељства. Организатор је Епархија рашко-призренска у егзилу. Овогодишњи Сабор младости и родитељства, десети по реду, започео је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим и Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и више свештенослужитеља Епархије. Овом свештеном сабрању присуствовало је око 300 верника из свих крајева наше земље. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Максим је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у славу и част Пресвете Богородице принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Милош Поњавић, Горан Милић, Александар Марковић, Милунка Брковић, сви из Ужица, Бојан Тркуља из Београда и Видосава Томовић из Чајетине. За следећу годину пријавили су се Данило Тановић из Сурчина, Бранко и Тања Бошњаковић из Ужица, Богдан Ружић из Севојна, Недељко Савић из Ужица, Илија Димитријевић из Ужица и Видосава Томовић из Чајетине.

Присутном народу архипастирском беседом обратио се Владика Наум. У својој беседи Владика Наум је поучио присутни народ:

“Данас, по својим моћима, прослависмо и ову чудотворну икону Пресвете Богородице, помолисмо се Пресветој Богородици да се Она моли за нас, да нам измоли милост од Господа, опроштај грехова наших, да нам подари сваку Јеванђелску врлину, да нашу веру сачува чисту, неокрњену, да ми служимо Господу као што је и Она служила, да служимо свим срцем, свом душом, свим бићем својим, да сачувамо своју веру, да живимо православно и да вршимо заповести Господње, да кроз православље и правоживље и ми уђемо у радост Господа свога. Нека би Господ чуо Њене молитве, нека би нас Господ Њеном трећом руком водио кроз овај живот и довео до тихог пристаништа Царства Свога, да тамо славимо Њега, Јединог Човекољупца са Оцем и Духом Светим кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Након Литургије, од стране братства манастира и овогодишњих домаћина славе, приређена је трпеза љубави за све присутне.

Уследила је традиционална Духовна академија. Уводну реч на академији дао је Епископ Ксенофонт. Уследили су химна светом Сави и пригодни рецитали и песме малих светосаваца. Јереј Бранко (Јованчевић) одржао је предавање на тему: „Васпитање деце – васпитање нације“. На крају академије подељене су награде мајкама које су родиле троје и више деце.

Мајке са троје деце добиле су на поклон плакету и књигу „Породица – домаћа Црква“ са посветом Владике Ксенофонта. Мајке са четворо деце добиле су плакету, књигу и посребрени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Мајке са петоро и више деце добиле су плакету, књигу и позлаћени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Орденом  Тројеручице организатор сабора је симболично одао признање дивним и храбрим српским мајкама које рађају и гаје децу у наше претешко време, по угледу на мајку девет Југовића.

После доделе награда мајкама уследило је заједничко фотографисање чиме је и завршено овогодишње саборовање у Мушветама, саборовање које, поред молитве и благодарења Богу, има за циљ духовну и биолошку обнову српског народа кроз указивање младима на светост, лепоту и потребу брака и родитељства.

Инфо служба

 

 

 

 

 

 

СПИСАК  МАЈКИ  КОЈЕ СУ ДОБУЛЕ НАГРАДУ ПО БРОЈУ  ДЕЦЕ:

Троје деце:

 1. Бранка Павловић, Рашка, троје деце

 2. Ивана Мирић, Лозница, троје деце

 3. Јелена Ђермановић, Шабац, троје деце

 4. Драгана Аћимовић, Шабац, троје деце

 5. Драгана Лазић, Брањево, Република Српска, троје деце

 6. Далиборка Јосиповић, Шабац, троје деце

 7. Александра Јовановић, Београд, троје деце

 8. Саша Вељковић, Београд, троје деце

 9. Сања Николић, Долово, троје деце

 10. Неда Димитријевић, Лучани, троје деце

 11. Тања Трипковић, Цирих, Швајцарска, троје деце

 12. Даница Андријевић, Целе, Немачка, троје деце

 13. Анђела Срећковић, Крагујевац, троје деце

 14. Данијела Икановић, Црквенац, троје деце

 15. Весна Станојевић, Гложане, троје деце

 16. Бојана Јевтовић, Горњи Милановац, троје деце

 17. Младена Коновец, Суботица, троје деце

 18. Биљана Гламочак, Вуковар, Хрватска, троје деце

 19. Данијела Матић, Београд, троје деце

 20. Алисон Сикирица, Бервин, САД, троје деце
 21. Шенон Сикирица, Девон, САД, троје деце
 22. Драгица Сјеничић, Чачак, троје деце

 23. Драгица Петровић, Шабац, троје деце

Четворо деце:

 1. Кристина Павловски, Прокупље, четворо деце

 2. Николија Пантић, Дашнице, четворо деце

 3. Јелена Трбовић, Макомб, Мичиген, САД, четворо деце

 4. Јелена Николић, Смедеревска Паланка, четворо деце

Петоро и више деце:

 1. Драгана Пудић, Брчко дистрикт, БиХ, петоро деце

 2. Ана Симоновић, Београд, петоро деце

 3. Петра Сикирица, Лонг Вели, САД, петоро деце