Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава у катакомби Преподобномученика ђакона Авакума

Храмовна слава у катакомби Преподобномученика ђакона Авакума

Print Friendly, PDF & Email
На дан спомена Светих преподобномученика ђакона Авакума и игумана Пајсија, 30. децембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је, поводом храмовне славе, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобномученика ђакона Авакума у Новој Тополи у Републици Српској, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Агапита (Бичанина), протосинђела Димитрија (Ђоковића), протосинђела Јова (Кадила) и јерођакона Георгија (Радојичића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 80 светосаваца. 

Након Свете Литургије Епископ Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су у част Светог преподобномучаника ђакона Авакума принели старешина манастира протосинђел Прохор (Ацковић) и овогодишњи домаћини славе Миленко Јарић из Градишке, Милан Раковић из Челарева и Марија Матерић из Дрвара. За домаћина славе за идућу годину пријавили су се Миливоје Зарић из Доњих Добрића, Нада Поњевић и Радојка Вранеш из Бања Луке.

У својој беседи Владика Ксенофонт је поучио присутни народ:

„Свакога од нас чека смртни час, браћо и сестре, зависи само од нас како ћемо га дочекати, хоћемо ли се Христови ученици показати или ћемо стати на супротну страну у табор Христових непријатеља којих је велико и бројно мноштво било кроз историју рода људског, кроз историју рода хришћанскога па и кроз, ако хоћете, кроз историју рода српскога. Много је таквих отпадника који су можда наизглед привремено и устима само Христа се одрекли а остали генерацијама и генерацијама након тога да и даље буду богопротивници, да и даље буду Христови противници, да и даље заборављају српско име своје па се можда и данас називају неким Салихом или неким Мухамедом или неким Фрањом а знају врло добро да су преци њихови славили Крсне славе, да су преци њихови свете посте постили како их је Православна црква налагала, да су преци њихови бадњаке сјекли и Божић прослављали и Васкрс прослављали и све остале празнике које нам Црква налаже. Али и авај данас потомци њихови неким другим вјерама припадају па чак и неким другим народима како се називају. А ми надахнути примјером овога великога српскога сина, овога дивнога српскога сина кога не назива данас држава Србија великим, нажалост, великим су прозвали Милоша који је предао ово српско робље, издао их турцима па му подижу тамо и неки аутопут, аутопут Милоша Великога а ђакон Авакум, велики пред Богом а можда мали пред таквим силницима овога свијета, и дан данас узвикује нама и свима србима да нема љепше вјере од хришћанске него да се Србин заиста радује смрти. Радује се смрти, радује се сусрету са смрћу, поготову у таквим околностима када живот свој даје за Христа, када се не одриче Христа и часнога Крста, када се не одриче вјере своје православне.

Нека је благословен овај дан, нека је благословен овај празник, нека је благослов Божији на свима вама који прослављате овога дивнога светитеља ђакона Авакума у овим крајевима одакле он и потече. Да га прослављате, да се сакупљате овдје да вјеру православну ширите апостолски и мисионарски међу ближњима вашим, да са ђаконом Авакумом и ви свима својима ближњима говорите да је Срб Христов, да се радује смрти и да нема љепше вјере од хришћанске.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.