Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава у катакомби Преподобномученика ђакона Авакума

Храмовна слава у катакомби Преподобномученика ђакона Авакума

Print Friendly, PDF & Email

На дан спомена Светих преподобномученика ђакона Авакума и игумана Пајсија, 30. децембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је, поводом храмовне славе, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобномученика ђакона Авакума у Новој Тополи у Републици Српској, уз саслужење више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 90 светосаваца.

Након Свете Литургије Епископ Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су у част Светог преподобномучаника ђакона Авакума принели старешина манастира протосинђел Прохор (Ацковић) и овогодишњи домаћини славе Миливоје и Мира Зарић из Доњих Добрића код Лознице, Дејан и Нада Поњевић са породицом из Бања Луке и Радојка Врањеш из Бања Луке. За домаћина славе за идућу годину пријавили су се Горан и Маја Лукић са породицом из Бања Луке.

У својој беседи Владика Ксенофонт је поучио присутни народ:  

„Ми се као хришћани питамо шта нам треба за спасење? Треба ли нам много за спасење? Требају ли нам велељепни храмови за спасење, треба ли нам неки луксуз и спољашње угодности за спасење? Не, браћо и сестре, довољна нам је и ова мала убога капела у којој се сакупљамо, довољан нам је крст за спасење, довољан нам је колац за спасење, као ђакону Авакуму, да га ставимо на леђа своја, на плећа своја и са крста и са ко’ца да пођемо у Царство небеско, не из удобних лежајева, не из удобних кућа, не из топлих домова него из трпљења, из муке, из проливања крви за Христа, јер учи нас Црква Божија да управо крв мученика, како каже Свети Јустин филозоф: „Крв мученика је сјеме Цркве“. 

Нека би дао Господ да ми у душама својим, у срцима својим разумијемо и схватамо, и творимо и дјеламо, не само устима да исповједамо, срцима да схватамо, него да дјелима својим исповједамо ту вечиту истину, то је она иста истина као што јој име каже, непромјенљива, дакле, истина од самога почетка, од стварања човјека па преко оне дивне проповједи Јеванђелске коју започе најприје Свети Јован Крститељ својом проповједи у седам дана: „Покајте се јер се приближило Царство небеско“, и за ђакона Авакума који нам говори да: „Нема љепше вјере од хришћанске, да је Срб Христов, да се не плаши смрти“, па до дана данашњега када се и ми и у прогоству и у егзилу сакупљамо у убогим и малим храмовима спремни, надам се, да у сваком тренутку и на сваком мјесту посвједочимо то дивно име Христово, заједно са Оцем и Светим Духом кроза све вјекове и сву вјечност. Амин. Боже дај да тако и буде.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.