Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Храмовна слава у манастиру Светог Краља Милутина у Бадовинцима

Храмовна слава у манастиру Светог Краља Милутина у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

Сва српска земља окићена је и освештана многобројним и предивним црквама и манастирима – задужбинама светих српских царева и краљева, српских богољубаца и родољуба који су мир поимали као службу Богу а рат као жртву Богу. Неоспорна је чињеница: својим задужбинарством Срби превазилазе све остале православне народе.

У хору светих српских задужбинара особитом светлошћу сија Свети Краљ Милутин (1282–1321), велико светило Православне Цркве, заштитник Православља, син Уроша I и краљице Јелене. За време своје владавине саградио је 42 цркве широм српске државе и хришћанске васељене почев од Синаја, Јерусалима, Цариграда, Солуна, до Свете Горе и Софије. Овом предивном угоднику Божјем посвећен је прелепи манастирски храм Eпархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу у селу Бадовинцима код Шапца. Овај прeлепи бисер епархије у егзилу представља најновији принос српског задужбинарства Богу и роду. На дан спомена Св. Краља Милутина, 30. октобра/12. новембра, у манастиру је веома свечано прослављена храмовна слава.

Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г. Николаја и 8 свештенослужитеља епархије. Свештеном Литургијском сабрању присуствовало је монаштво епархије и око 200 верника из различитих крајева Србије и Републике Српске. Многи од њих су се причестили Светим тајнама Тела и Крви  Христове.

У својој архипастирској беседи владика је најпре говорио о Светом Краљу Милутину као великом задужбинару и чувару Праве Вере, а затим додао да данас, кад нам је потребан један бранитељ Вере Православне, не видимо у нашем народу таквог владара какав је био краљ Милутин, али да Бог, који и од камења може подићи децу Авраму, и нас мале и ништавне може учинити својим слугама и борцима за Веру Православну.

„Без вере није могуће Богу угодити, а само са вером све је могуће постићи, као што каже сам Господ – све је могуће ономе који верује. Ми смо овде се сабрали зато што верујемо у Господа Христа, што верујемо онако као што су веровали свети aпостоли, свети оци, као што нам је оставио свети Сава наш српски, као што је се борио свети Немања и остали Немањићи  за Веру Православну, тако и ми да се боримо и трудимо да останемо на томе путу“ – нагласио је владика.

После Свете Литургије Владика је пререзао славске колаче и освештао жито које су принели братство манастира, овогодишњи домаћин славе Мирослав Јевтић из Бадовинаца и Православна народна хришћанска заједница – Братство Светог краља Милутина из Шапца. За идућу годину за домаћине славе пријавили су се: Ђорђо Симић из Подгорине (Република Српска), Милан Чворовић из Београда и Ђорђе Петровић из Шапца.

Овогодишња храмовна слава имала је и додатни свечарски украс – свечану доделу захвалница ктиторима манастира (јеромонаху Стефану Јевтићу из Аустралије, Синиши Росићу из Бадовинаца и Јовици Видаковић из Франкфурта) и добротворима манастира. Својим прилозима, радом у светињи и молитвама ктитори и донатори приложили су своје две лепте у златни фонд српског задужбинарства. Господ да им узврати својим небеским благом.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини – нови српски задужбинари и чувари Свете Вере Православне.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.