Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Храмовна слава у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

Храмовна слава у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

Светом Николају Мирликијском Чудотворцу, великом ревнитељу Православља и великом светилнику Цркве Божје, посвећен је женски манастир у Лозници код Чачка. У суботу, 22. маја, када се празнује Пренос његових чесних моштију из Мире Ликијске у град Бари (Италија), манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: Хорепископа старорашког и Лозничког Г.Г. Николаја, и шеснаест свештенослужитеља. Овом свештеном сабрању је присуствовало монаштво Епархије и око 350 верника. Неки од њих су се причестили пречистим Тајнама Христовим.

Пре почетка Литургије Владика Ксенофонт је благословио облачење подрасника Славици (Поповић), искушеници овог манастира.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су част Светог Николаја принели сестринство манастира, ктитор манастира Милоје Стевановић из Чачка и овогодишњи домаћини славе: Небојша Милановић из Мрчајеваца, Милка Драгићевић из Чачка и Миодраг Бобић из Лазаревца. Домаћини славе за наредну годину су Драгана Јосијевић са Каблара и Милевка Николић из Лазаревца.

Након Литургије Владика Ксенофонт је архипастирском беседом поучио своју паству:

„Од тога дана, када су пренешене његове мошти, у једанаестом вјеку па до дана данашњег чине велика чудеса. Много православних одлази, иако нажалост храм његов припада јеретицима, данас припада јеретицима латинима који су и Грке и православље на југу Италије уништили и намјетнули своју богохулну и богоборну филиоквистичку јерес, папистичку и заузели тај дивни храм св. оца Николаја који данас припада доминиканцима, римокатоличком монашком реду, али многи православни одлазе у град Бари, многи православни се и дан данас пред моштима, пред кивотом, пред гробницом св. Николаја моле и св. Николај и до дана данашњег чини чудеса. Позната су нам она дивна чудеса, једно од њих се и данас поимиње када је св. Николај св. краљу српском Стефану Дечанском повратио вид након што је био ослијепљен очевом вољом и св. краљу у знак захвале и он је даривао, па кажу да је даривао олтар сребрни храму св. Николаја у Барију и ону дивну икону св. Николаја коју су многи од вас видјели на којој је приказан св. Николај заштитник а испод њега молитвено му се обраћају св. краљ Стефан Дечански и његов малољетни син Душан. Нека би дао Бог да се сваки од нас присјећа и призива св. Николаја у молитвама својим, да га прослављамо као што смо га и до сад прослављали.“

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне које су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом су верници при овом манастиру одржали пригодни програм.

Инфо служба