Почетна / ЕПИСКОП АРТЕМИЈЕ / Интервјуи / Интервју Владике Артемија за дневни лист „Данас“

Интервју Владике Артемија за дневни лист „Данас“

Print Friendly, PDF & Email

vladika-za-danasУ наредном прилогу доносимо чланак новинарке Ј. Тасић под насловом „Поново успоставити канонски поредак“, објављен у дневном листу „Данас“ 20. јула текуће године. У поменутом чланку Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Г. Артемије даје важне одговоре на питања везана за недавно објављено обраћање под називом „Нека се зна“.

Поново успоставити канонски поредак

То је, како за Данас каже владика Артемије, његов јавни одговор на саборску одлуку са образложењем о искључењу из СПЦ, која му је недавно званично достављена, али и на тврдње да је „у расколу“. Он жели да „народ зна да није напустио Цркву, него да је за „одбрану праве вере“ и да је „спреман да се у СПЦ успостави канонски поредак“. – Све што се догађало последњих година и још се догађа показује колико је црквени поредак уништен и искварен. Жеља да се он васпостави покренула ме је да напишем ово обраћање под насловом „Нека се зна“. Услове које сам навео нису ултиматуми, него нешто без чега нема ни Цркве ни јединства – напомиње владика Артемије. За повратак црквеног мира и јединства он сматра неопходним да Сабор „спроведе своје одлуке о иступању СПЦ из Светског савета цркава из 1997. и богослужењу од 2007. и 2008, повуче све неканонске и неуставне одлуке о њему и његовом монаштву, као и да обустави све судске процесе против њих, јавно се огради и саборно осуди свејерес екуменизма, напусти јалови теолошки дијалог са папистима и другим јеретицима; заузме одлучан став и осуди јеретичко учење епископа Игнатија (Мидића), те да следујући Светим Оцима и држећи се светих канона, јавно осуди поступке појединих архијереја – садашњих и будућих, који су нарушили свете Каноне заједничким молитвама и мољењима са разним јеретицима, паљењем свећа у синагоги, као и оних који су ишли на поклоњење папи и носе папско прстење и напрсне крстове, уз њихово обавезно јавно покајање“.

На питање да ли његова „молитвена жеља да што пре дође дан када ће се на трону Светога Саве наћи човек који ће хтети и моћи да кормило СПЦ окрене и управи на пут Истине“ значи да као „главног кривца“ за стање у СПЦ види патријарха Иринеја, иако је он само први међу једнакима у Сабору, владика Артемије одговара да „патријарх вероватно није иницијатор, али да је на месту на ком води и одговара за све одлуке Сабора, којим председава“.

Упитан колико је реално да се испуне „услови“, који нису могли да прођу ни када их је покретао као члан Сабора, саговорник Данаса кратко каже да „канонски преступи никад не застаревају“.

– Мени је питање вере примарно. И пре него што су ме сменили и рашчинили, за шта је први разлог био мој став према Косову и Метохији, било је пуно мојих аката, чланака и дописа у којима сам заступао антиекуменски став. Јер ако решимо питање вере, православља и светосавског пута, онда се и сви други проблеми решавају – сматра владика Артемије.

Синод, а потом и Сабор сменили су га 2010. са места епископа рашко-призренског под оптужбом да је у ЕРП било финансијских проневера. Рашчињен је исте године због непоштовања синодске одлуке о забрани богослужења и саборске забране да борави на КиМ. Због недавног рукоположења хорепископа у ЕРП „у егзилу“ Сабор га је на овогодишњем мајском заседању као „вођу познате расколничке групације, вратио у ред световњака и трајно искључио из црквене заједнице“. Против њега се, на основу пријаве Синода СПЦ, пред Вишим судом у Београду води кривични поступак. Он тврди да су све саборске одлуке о њему неканонске.

„Ми смо СПЦ“

– ЕРП у егзилу је СПЦ. Ми смо административно искључени, али не и суштински. Шта је Црква? Да ли је то савремена јерархија и такозвана званична Црква? Црква је Господ Христос, апостоли, свети оци, мученици, преподобни пустињаци, све до данас и, наравно, верници. То је вековна црква у којој су сви светитељи Божји и ми смо чланови те цркве – каже владика Артемије, иако у врху СПЦ тврде да је реч о „секти“ и „парасинагоги“. ЕРП „у егзилу“, према његовим речима, има тридесетак катакомби у Србији и ван ње – Аустрији и РС, а потенцијално „егзил“ би могао да се прошири и на Канаду и Аустралију.

Ј. Тасић – Данас 20. јул 2015. год.