Ивањдан

Print Friendly, PDF & Email

Свети Никита Ремезијански у Белој Паланци

На велики хришћански празник Ивањдан, када прослављамо највећег међу рођеним од жена (Мт. 11, 11), светог Јована Претечу, Света Црква слави и спомен једног великог угодника Божијег, који у нашем верном народу није довољно познат. У питању је свети Никита Ремезијански (335 – 414), епископ Ремезијане, некдашњих Извора, а садашње Беле Паланке код Пирота.

По образовању и по многим писаним делима катихетског и литургијског, богослужбено-песничког садржаја, које данас имамо од овог Светитеља, јасно је да је он припадао Западним Оцима, као што је и област којом је управљао јурисдикцијски припадала, тада још увек православној Римској патријаршији. Живео је на прелазу између 4. и 5. века, у јеку борбе против аријанске злославне јереси, узевши у тој борби и сам активно учешће. Због своје духовности и образовања био је познат од Истока до Запада, целој тадашњој православној васељени. С правом се сматра претечом свете браће, Кирила и Методија и светога Саве, због свог великог и плодног мисионарског и апостолског рада у подручној му Епархији ремезијанској, захваљујући коме су ницали многи манастири и увећавао се број хришћана и монаха.

У јеку тренутне борбе против савремене екуменистичке јереси, молитвама овог угодника Божијег, а у славу Божију, никла је још једна нова катакомба-манастир у нашој Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској у прогонству. Овај манастир је смештен у селу Вргудинац, насеље Белановац, код Беле Паланке. Манастир се оснива са благословом нашег епархијског архијереја Г.Г. Артемија, а добротом брата Радмила Крстића и његове супруге Десе из Канаде, који су своју кућу даривали нашој Епархији са жељом да се она преобрази и прерасте у манастир. Овај новоосновани манастир населило је четворочлано сестринство на челу са монахињом Митродором.

На празник овог угодника Божјег, светог Никите, коме је манастирска капела и манастир посвећен, сестринство ове обитељи је заједно са домаћином, братом Радмилом, припремило је скромну прославу овог Светитеља Цркве Божије.

Овом приликом је у манастирској капели, која је направљена адаптацијом једне од просторија у кући у којој се оснива манастир, пререзан славски колач, и то чинодејство извршио је епископ Артемије уз саслуживање архимандрита Николаја и владичанског ђакона, оца Паладија. Након овог чинодејства Епископ је одржао пригодну беседу, после које је приређена скромна трпеза љубави, а гостима, којих је заједно са монаштвом било осамдесетак, се касније обратио и домаћин куће, брат Радмило, који је говорио о светом Никити, будући да се проучавањем овог Светитеља брат Радмило бави годинама, те је по његовој жељи, као ктитора манастира, манастир и посвећен светом Никти Ремезијанском.

Овај свети спомен отпразнован је уз молитве светом Никити да умножи своје свете молитве пред престолом Вишњега, те да се актуелна борба против екуменистичке јереси заврши блаогполучно по Цркву Христову, као што се између осталих и његовим трудом у своје време окончала и борба против аријанства.

Инфо служба

Овде прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.