Почетна / АУТОРИ / Једна од Лазаревих / Једна од Лазаревих: Последњи трзаји Иринеја Буловића

Једна од Лазаревих: Последњи трзаји Иринеја Буловића

Print Friendly, PDF & Email

Ових дана смо читали изјаве митрополита Амфилохија и умировљеног епископа Атанасија, ред је дошао на епископа Бачког, Иринаја Буловића, у народу познатијем као „Кардинал Буловић“. Можемо сада очекивати да се огласи епископ Григорије са полувремена неке фудбласке утакмице, уз винце, јагњетину и друштво људи из ријалити представа.

„Кардинал Буловић“ у својој изјави Блицу каже да „очекује да се Артемије покаје“. Чудно како не очекује да се папа покаје, као и његови претходници за све што су учинили од 1054. године па до данас. Сетимо се само Буловића покрај слике Алојза Степинца. Треба ли додати нешто? Не, та слика говори више од хиљаде речи. Не можемо заборавити да је Буловић недавно окретао славски колач на Теолошком факултету у Београду заједно са католицима. Да не говорим како он са њима одавно саслужује, и да је прекршио све могуће Каноне и Апостолска Правила. Његов најбољи пријатељ је господин Станислав Хочевар, Београдски надбискуп. Ипак оно мало људи, који још увек верују члановима Синода, треба да се запитају: „Коме су они поверени, какви Пастири њих то воде и где? Нису ли можда то вукови у јагњећој кожи?“

Дојучерашњи миљеник Мире Марковић, Иринеј Буловић се наметнуо као „свје и свја“ у нашој мученој и напаћеној Цркви. Да, мученој… Муче је којекакви Зизјуласи, и домаћи „папољубци“. У својој изјави „Блицу“ он каже да „Артемије разара цркву“. Коментар је сувишан. После свих појављивања Буловића са папом, Хочеваром, Зизјуласом и свим осталим католицима и осталим јеретицима, видимо коме се овде ужурбано спрема терен за долазак и унију. И можемо сами да констатујемо КО овде разара Цркву: „папољубци“ или православни Епископ Артемије? Невероватна је контрадикторност Буловића који каже да ће Артемије бити изопштен из СПЦ-e, док га свуда где стигне назива „секташем“. Од када то секташи могу бити у СПЦ? Вероватно да могу, јер смо се уверили у екуменистичка удруживања „кардинала Буловића“ са разноразним белосветским сектама.

Не разара Артемије црквено јединство како каже Буловић. То јединство разарају они који се спремају за долазак папе и унију са католицима и осталим отпадницима. „Црква не жури са кажњавањем, јер у Цркви не постоје казне“, изјавио је Иринеј Буловић, а затим додао „Да нема хистеричне и грозничаве ужурбаности да они (Артемијевци) буду кажњени, али нема ни пасивности“. „Кардинал Буловић“ каже да не кажњава, а онда каже да се не журе да кажњава и да нема чекања. Ипак ово вређа нашу интелигенцију. Не само да Синодалци кажњавају, него су се претворили у Инквизицију. Које је то црквено лице у историји Православља наредило да се баци „Молотовљев коктел“ на монахе, у више наврата? Наравно, узурпатор Теодосије, ученик и следбеник „кардинала Буловића“. Због чега, ако нема кажњавања, остају без посла вероучитељи, професори и сви мирјани који су уз Владику Артемија? Немојте господине Иринеју да дајете овакве изјаве, јер народ не можете преварити. Знамо ми ко је Владика Артемије а знамо ми и ко сте ви!

И ви знате ко сте…

И опет се понавља једно те исто – „парасинагога“ – о којој слушамо већ годину дана. Ми православни хришћани немамо везе са синагогама, па не видим онда ту паралелу цркве са синагогом (осим што је домаћи екуменисти виде, њима је све једно где су). Док монахе владике Артемија оптужују за стварање „парасинагоге“, патријарх Србски је радо виђен гост у Београдској синагоги. Јавност је упозната са тим. Свесни смо ми да „кардинала Буловића“ боли чињеница што је уз Владику Артемија и велики број монаха, а такође још већи број верујућег народа. И веома смо тужни што њега нико не цени и не поштује међу верујућим људима. Ово су последњи трзаји Иринеја Буловића. И сам схвата да народ не подржава екуменизам који он агресивно намеће свима. Пре комуниста, а сада екумениста Буловић никада није имао границу. Ишао је из крајности у крајност. Можда он само обавља свој посао… Ватикан има новца.

А у време комунизма када народ није смео да иде у Цркву, појављивали су се „верски аналитичари“ да објасне народу неке црквене ствари. Међутим променила су се времена. Људима није потребан један Туцић или Калезић да им објасне нешто, што и сами знају. Постоје књиге Светих Отаца где све пише. Није један господин Туцић већи аналитичар од Апостола Павла. Годину дана уназад они говоре како „Артемије оснива своју Цркву“, а Блиц преноси „да би то и било најбоље решење да Артемије оснује своју цркву“. Ко о чему „баба о уштипцима“.

Епископ Артемије неће да оснива своју цркву. Он је верно чадо Аве Јустина Ћелијског, који је рекао да је „екуменизам свејерес“. Владика је остао доследан Светосавском предању, а они који раде на унијаћењу са папом отпали су од Српске православне Цркве, и покушавају да од исте створе неку нову Цркву, и веру са јеретицима и незнабошцима.

У све расколе у историји СПЦ могли би да додамо и „кардинала Буловића“, који отворено ради на унији са католицима, и који разара јединство и веру коју су нам оставили наши Свети Оци у завештање. Највећи протагониста унијаћења је управо он. А ко то гази данас Свето завештање? Артемије или Иринеј?

Просудите сами!

Једна од Лазаревих