Почетна / САОПШТЕЊА / Јереј Александар Боричев – нови исповедник истине православља

Јереј Александар Боричев – нови исповедник истине православља

Print Friendly, PDF & Email

„Велика је сила Истине, и ништа у свету не може одолети
тој сили.“
Свети Владика Николај

k9y7ihmЈереј Александар Боричев, свештенослужитељ Руске Православне Цркве Московског патријархата, Наријан-Марскојске епархије,  прекинуо је молитвено- евхаристијску заједницу са Патријархом Кирилом, јер, како каже, „кроз њега се спроводи јерес екуменизма у Руској Православној Цркви“. Отац Александар објашњава свој поступак, позивајући се на 15. правило Прво-другог Цариградског Сабора, и у свом исповедању покушава да објасни паразитско-лукави смисао екуменског покрета.

У наредним редовима доносимо извод из његовог обраћања јавности.

Уредништво

Свејерес (како је називају свети оци) екуменизма је ушла са делањем патријарха Кирила и руши сво јединство Руске Цркве и тако квари сва светоотачка учења и Саборске одлуке Цркве Христове. Томе у прилог иде и недавно потписана заједничка декларација између патријарха Кирила и папе Франциска у Хавани. Сви ти документи носе екуменистички карактер и под лажном маском мира и љубави желе да уједине све религије. Наша православна вера се пак темељи на Апостолској истини, Васељенским и Помесним саборима као и на учењима светих отаца. Непоштовање тог редоследа представља хулу на Духа Светога. А Господ је рекао „Хула на Духа Светога се неће опростити ни у овоме веку ни у будућем“ (Мт.12:32). Сједињење са другим верама може да се оствари само под једним условом, а то је покајање и враћање у наручје мајке Цркве – Православље. Само тако може доћи до сједињења, љубави и мира. Само под тим условима и никако другачије. Христос је рекао: „Сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати“(Мт. 16, 18). А Црква Христова су сви Исповедници, Мученици, Подвижници који су били по вољи Божијој и које је Он прославио кроз Историју Цркве.

Драга браћо, и сестре живимо у комформистичком времену. Молимо се, посећујемо храм, исповедамо се, причешћујемо. Живимо слободно и нема никаквих гоњења, нико нас не угњетава за веру. Али тако никад није било у Цркви. Црква је увек била гоњена. Ми смо, браћо и сестре, позвани у овом времену да исповедамо нашу веру како је она утврђена. Ако јерес екуменизма буде, како су предсказали свети оци, озакоњена на Осмом Васељенском Сабору тиме ће се широм отворити врата Антихристу и његовој религији. У овом часу битно је да не будемо обманути, да чврсто стојимо у истини и Вери Православној.

„Русијо Света! Чувај веру православну! Она је твоје утврђење!“
(ревнитељ за славу Божију епископ Атанасије Сахаров)