Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Јовањдан и Свети Никита Ремезијански у Белој Паланци

Јовањдан и Свети Никита Ремезијански у Белој Паланци

Print Friendly, PDF & Email

На празник рођења Светог Јована Крститеља и Светог Никите Ремезијанског, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је први пут Свету Архијерејску Литургију у селу Вргудинац, у капели посвећеној Светом Никити, Епископу Ремезијанском.

Св. Никита је Светитељ древне Цркве Христове, проповедник Јеванђеља, просветитељ Дакије, Епископ града Ремезијане данашње Беле Паланке код Ниша.

Живео је и делао у 4. и 5. веку. Родом је био из Дакије, вероватно из саме Ремезијане, како сведочи Св. Павлин Нолански (353. г. Бордо-Аквитанија, +431. г. у Ноли код Рима, у Песми 17, 195), и вероватно је рођен око 335. године. Ако је судити по једном писму, које је Герминије еп. Сирмијумски (Сремска Митровица) упутио епископима Илирских провинција (сачувано код Св. Иларија Пиктавијског, Фрагм. XV; PL 13, 573), Никита је постао Епископ Ремезијански нешто пре 366/67. године, јер му се име налази међу адресатима тога писма, писаног тих година. Њему су, уз остале Епископе Македоније, адресована и два писма папе Инокентија Првог, 409. г. и 414. г. (Ep. 16 и Ep. 17. PL 20, 520, 527), што би значило да је доживео дубоку старост (око 80 година) и представио се око 414. године.

Епископ Артемије је осветио капелу посвећену Светом Никити Ремезијанском, а после освећења началствовао је Светом Архијерејском Литургијом уз саслуживање протосинђела Варнаве, Наума, Јакова, Агапита, Иринеја, Максима и јеромонаха Мартинијана, Захарија, Натанаила као и јерођакона Дамјана. Многобројни монаси Епархије у Егзилу својим присуством су увећали духовну радост и благодат.

Мноштво верног народа из Ниша и околине је такође дошло да учествује у молитвеном сабрању са својим Епископом Артемијем. Славске колаче су припремиле сестре ове обитељи, као и домаћин славе Љубиша Цветковић. После резања колача, Епископ се обратио верницима пастирском беседом о необичном Епископу Светом Никити који је живео на овим просторима.

Владика је посебан акценат ставио на господина Радмила Крстића који је заједно са својом супругом др. Десанком своју кућу уступио сестрама из Епархије у Егзилу. Господин Радмило је цео свој животни век посветио изучавању живота и дела Светог Никите Ремезијанског. Овај духовни центар који је настао његовим радом и пожртвовањем, круна је онога чему је господин Радмило Крстић посветио свој живот. Мало тога се знало о Светом Никити Ремезијанском, који је чак био и учесник једног од Васељенских Сабора. Господин Радмило је својим радом и пожртвовањем допринео да дух Светог Никите поново оживи на овим просторима.

После беседе, сестре су приредиле трпезу љубави, а госте је развеселио песник Милоје Дончић. Епископ Артемије је благословио да се на овом светом месту сваке прве суботе у месецу служи Света Литургија. Нека би молитвама Светог Никите Ремезијанског следећа слава била дочекана још у већем сабрању и радости.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.