Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Канонска посета Епископа Ксенофонта манастиру Св. Архангела Гаврила у Готовуши

Канонска посета Епископа Ксенофонта манастиру Св. Архангела Гаврила у Готовуши

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу о блудном сину, 28. фебруара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Архангела Гаврила у Готовуши (Метохија) уз саслужење: протосинђела Бенедикта (Прерадовића), протосинђела Варсануфија (Стошића), јеромонаха Исидора (Арсеновића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Литургији је присуствовало око стотину верника из Сиринићке Жупе, Призрена, Ораховца, Грачанице и Косовског Поморавља. Најмлађи су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио Владика Ксенофонт. У својој беседи владика је најпре протумачио Јеванђелску причу о блудном сину а затим је поучио своју паству:

„Ходећи оним степеницама које нас воде ка Васкрсењу Христовом, неопходно је себи, као што и видимо, припремити се пре свега покајањем, припремити се свом том свјешћу о слабости својој, о немоћи својој и припремити се свјешћу о свемоћи Божијој и љубави Божијој према нама, према читавом роду људском, погледати себе у то истинско огледало које нам нуди Свето Јеванђеље, видети своје слабости и видети своје страсти и молити од Господа као и блудни син: „Сагреших Оче, небу и Теби и прими ме барем као једног од најамника“, а Господ онда не прима као једног од најамника, него нас прима као истинске синове и кћери своје.

Нека би дао Бог да свима вама који овде остајете, истрајавате и опстајете на светом Косову и Метохији, да схватите да је вршење заповести Божијих, чување Светог Јеванђеља и чување свете вјере Православне оно што нам је пресудно и оно што нам је најважније. Само тако, чувајући ту свету вјеру Православну можемо да сачувамо и свето Косово, можемо да сачувамо и свету Србију, можемо да сачувамо све светиње наше. Џаба нам, браћо и сестре, да све друго урадимо а да души својој наудимо. Џаба нам, браћо и сестре, да чувамо камење, да чувамо дрво, да чувамо све оно што су нам оставили преци наши, градећи све наше светиње ако не сачувамо вјеру Православну која је срж и суштина свега.“

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне. Том приликом Владика је одржао кратку беседу о Небеској Србији и Косову и Метохији а монахиње из манастира Светог Николаја у Лозници код Чачка отпојале су неколико богомољачких песама.

Преосвећени Владика Ксенофонт је са својим монасима у манастир стигао  у петак, 26. фебруара, на дан празновања Преподобног Симеона Мироточивог. Неколико дана боравка у манастиру искористио је да обиђе своју паству у Ораховцу и другим околним местима, да се упозна са њиховим животним проблемима и борбом и подели свој архипастирски благослов.

Инфо служба