Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомба у Нишу прославила своју храмовну славу – Аранђеловдан

Катакомба у Нишу прославила своју храмовну славу – Аранђеловдан

Print Friendly, PDF & Email

Светог Архистратига Михаила и остале небеске бестелесне силе Света Црква слави 8/21. новембра. Празник је установљен на Лаодикијском помесном сабору одржаном  320. или 321. године. Својим 35. правилом Сабор је одбацио јеретичко поштовање ангела као богова или као створитеља васцелог видљивог света и установио правилно поштовање ангела као служитеља Божјих и чувара људског рода. Празновање је у новембру зато што новембар представља девети месец после месеца марта, месеца у коме је било стварање света. Зашто 9 месеци после марта? Зато што постоје 9 чинова ангелских, који су најпре створени. Ти чинови су следећи: шестокрили серафими, многооки херувими и богоносни престоли, господства, силе и власти, начала, архангели и ангели.

Празник се именује као „Сабор архистратига Михаила и осталих небеских бестелесних сила“ зато што је Архангел Михаило војвода целе војске ангела. Осми дан у месецу новембру указује на дан Страшног суда, у којем ће непосредно учествовати и ангели (Мт. 25, 31; Мт. 13, 39, 49; Мт. 16, 27; Мк. 13, 26, 27). Дан Страшног суда Свети Оци називају Осмим даном. Осми дан новембра је назван Ангелским сабором јер у тај дан прослављамо и поштујемо све ангеле због њиховог служења нашем спасењу и молимо их да буду наши руководитељи у овом животу, како би смо се у Осмом дану, након страшног звука трубе, удостојили да станемо међу изабране. У српском народу празник има своје име – Аранђеловдан.

Пресветлом празнику Аранђеловдану посвећена је катакомба Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу у граду Нишу. И ове године своју храмовну славу катакомба је свечано прославила Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију  служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Артемије уз саслужење 6 свештенослужитеља епархије. Овом свештеном прослављању светих ангела, присуствовали су бројни христољупци у монашком ангелском чину из неколико манастира епархије и око 150 светосаваца из различитих крајева Србије.

Овде издвајамо и похваљујемо светосавце из Београда и Лесковца, који су, не жалећи путног труда, организовано дошли на прославу дајући јој, својим присуством и молитвама, додатну узвишену ноту заједништва, које акцентује Свети Апостол Павле у својој посланици Јеврејима пишући: Доброчинство и заједништво не заборављајте (Јевр. 13, 16).

На Светој Литургији са Господом су се, кроз Свето Причешће, сјединили многи светосавци, који су се за то припремали постом, молитвом и исповешћу.

У својој архипастирској беседи Владика је нагласио:

„Сваки човек на земљи браћо и сестре ма колико био усамљен, ма колико мислио да је сâм треба да зна да никада није сам. Око њега су и анђели и ђаволи. Анђео чувар који га упућује на добра дела, који му упућује добре мисли, али и онај зли анђео, ђаво је такође уз њега који га целог живота навраћа на зло, нашаптава му рђаве и срамне мисли, учи га да чини срамна дела, да чини зличине, да убија, да пљачка, да лаже… Све су то дела у ствари, која људи чине по наговору ђавола. Када човек врши таква зла дела онда анђео чувар лије горке сузе поред њега за његову изгубљену душу. А када се покаје и врати на пут Божји, на пут правде онда анђео ликује а ђаволи ридају и жалосте се због тога што су изгубили једнога свога присталицу.

Човек је створен са душом и телом. Са душом он се налази у сродству са анђелима Божијим јер је и душа духовне природе као и анђели Божији. И зато су анђели небески у ствари, наша старија духовна браћа. А Господ је човека учинио мало мањим од анђела тиме што му је дао и тело да би живео овде на земљи. Али не да му је земља циљ него да му буде небо циљ као што се и молимо стално у молитви Господњој – да буде воља Твоја, Богу се обраћамо, као на небу тако и на земљи“.

Након Свете Литургије Владика Артемије пререзао је славске колаче и освештао жито које су принели манастир и овогодишњи домаћин славе Радмила Анђелковић из Прокупља. За идућу годину за домаћина се пријавио брат Синиша Соколовић из Ниша.

Овогодишња манастирска слава искоришћена је као погодан тренутак да се ктитору и добротворима манастира доделе захвалнице. Ктиторску захвалницу Владика је уручио Драгици Милојковић из Беча. Донаторске захвалнице примили су: Мирослав и Златица Стаменковић из Ниша, Синиша Соколовић из Ниша и Ранђел Маринковић из Поповца код Ниша.

Уследила је трпеза љубави за све присутне. За време трпезе љубави, мали анђели из нишке катакомбе, светосавска дечица, извела су пригодан рецитал којим су додатно украсили ово дивно светковање у част Светог Архангела Михаила и осталих небеских бестелесних сила, наше старије браће и помоћника на путу спасења.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.